Skip to main content

Λίβανος: Τα βλέμματα στραμμένα στον Χαρίρι

Εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται ο Λίβανος, μετά την επιστροφή του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι στη Βηρυτό. 

Ο Χαρίρι, η αιφνιδιαστική παραίτηση του οποίου βύθισε την χώρα του σε πολιτική κρίση, έφθασε στη Βηρυτό αργά χθες το βράδυ και αρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας δίπλα στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί που πρόσκεινται στον Χαρίρι υποστήριξαν ότι το Ριάντ τον πίεσε να παραιτηθεί και τον κρατούσε στη Σαουδική Αραβία παρά τη θέλησή του, αλλά τόσο το βασίλειο όσο και ο ίδιος το διαψεύδουν. Η παραίτησή του πάντως αιφνιδίασε και τους ίδιους τους συμβούλους του.

Επί μακρόν σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαρίρι επικαλέστηκε φόβους για τη ζωή του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του και επιτέθηκε στο Ιράν και στη Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

Η επιστροφή του στον Λίβανο επιτεύχθηκε έπειτα από μεσολάβηση της Γαλλίας. Ακόμη δεν είναι σαφές αν θα εμμείνει στην απόφασή του ή αν θα την ανακαλέσει. Πριν από την άφιξή του στη χώρα είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την «πολιτική του θέση» στη Βηρυτό.

Ο Αούν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει δεκτή την παραίτησή του αν δεν την υποβάλει ο ίδιος επιστρέφοντας στη χώρα. Ο Χαρίρι αναμένεται να συναντηθεί με τον Αούν στο προεδρικό μέγαρο εντός της ημέρας.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αναχώρησε από το Ριάντ για το Παρίσι το Σαββατοκύριακο και χθες επέστρεψε στη Βηρυτό αφού προηγουμένως επισκέφθηκε την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Η παραίτησή του προκαλέσει κλυδωνισμούς στη συμφωνία που επετεύχθη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία τον έφερε στην πρωθυπουργία τον περασμένο χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα ο πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Μισέλ Αούν, να ανέλθει στην προεδρία.

Η Χεζμπολάχ, ένα βαριά οπλισμένο στρατιωτικό και πολιτικό κίνημα, συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

Πηγή: ΑΜΠΕ