Skip to main content

Ισπανία και Γαλλία δεν σταματούν ακόμη τις πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία

Η Ισπανία καταδικάζει την «τρομερή δολοφονία» του Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά παράλληλα υπερασπίζεται τις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ σε μία άσκηση πολιτικής και διπλωματικής ισορροπίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γαλλία δεν προτίθεται να λάβει βιαστικές αποφάσεις. 

«Εάν με ρωτάτε πού πρέπει να είμαι τοποθετημένος εδώ και τώρα, η απάντηση είναι στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Ισπανίας, της δουλειάς σε στρατηγικούς τομείς η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε ζώνες που έχουν πολύ πληγεί από το δράμα της ανεργίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

Τα ναυπηγεία Navantia, που έχουν λάβει από την Σαουδική Αραβία παραγγελία για την κατασκευή πέντε πολεμικών πλοίων έναντι 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, βρίσκονται στην Ανδαλουσία, σοσιαλιστικό προπύργιο και με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ανδαλουσία τον Δεκέμβριο.

Ο Σάντσεθ συμμερίζεται «την αγανάκτηση και την αποδοκιμασία» της διεθνούς κοινής γνώμης απέναντι «στην τρομερή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Όμως «η σοβαρότητα αυτών των τρομερών γεγονότων, τα οποία καταδικάζω απερίφραστα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας εμποδίσει να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα», επέμεινε.

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα και οι Podemos, σύμμαχοι του Σάντσεθ, η κυβέρνηση του οποίου δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάλεσαν πρόσφατα τον Ισπανό πρωθυπουργό να διακόψει τις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ, κατά το πρότυπο της Γερμανίας.

Τον Σεπτέμβριο, η ισπανική κυβέρνηση δέχθηκε σκληρές επικρίσεις για την απόφασή της να διατηρήσει την αποστολή 400 καθοδηγούμενων με λέιζερ βομβών στην Σαουδική Αραβία, αφού αρχικά αποπειράθηκε να την μπλοκάρει εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ριάντ κατά τους οποίους σκοτώθηκαν δεκάδες παιδιά στην Υεμένη.

Ο Πέδρο Σάντσεθ είχε τότε δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι η Μαδρίτη πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη μοναρχία του Κόλπου, σημαντικού εμπορικού εταίρου της Ισπανίας.

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη επανέφερε την συζήτηση σε πολλές χώρες σχετικά με τις σχέσεις με το Ριάντ.

Την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει τις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία. Το Βερολίνο κάλεσε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο, όσο η Σαουδική Αραβία δεν ρίχνει φως στην υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε χθες ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να ματαιωθεί συγκεκριμένο σημαντικό συμβόλαιο πώλησης όπλων προς την Σαουδική Αραβία, χωρίς η χώρα του να είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τεράστιες αποζημιώσεις.

Ούτε η Γαλλία θα λάβει βιαστικές αποφάσεις

Η Γαλλία δεν θα λάβει αποφάσεις για τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία μέχρι ότου είναι ξεκάθαρα τα στοιχεία γύρω από τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε πηγή από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στο μέλλον, θα ληφθούν, αλλά βασισμένες σε στοιχεία που έχουν ξεκαθαρίσει και σε ευθύνες που έχουν ξεκάθαρα αποδοθεί», τόνισε η πηγή.

«Δεν θα λάβουμε καμία βιαστική απόφαση για το μέλλον της στρατηγικής μας σχέσης», εξήγησε.

Ο ίδιος ο Μακρόν αρνήθηκε χθες να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις γαλλικές εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία. Από το 2008 έως το 2017 η Γαλλία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Σαουδική Αραβία, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν σε αξία τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters