Skip to main content

Σόιμπλε: Δοκιμασία αλλά όχι κρίση του κράτους η κατάσταση στη Γερμανία

Δοκιμασία αλλά όχι κρίση του κράτους είναι η παρούσα κατάσταση, δήλωσε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, κάτω σώματος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους και τους πολίτες να δείξουν κατανόηση.

«Η υπαναχώρηση ενός κόμματος από τις προεκλογικές του εξαγγελίες δεν είναι εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο βετεράνος χριστιανοδημοκράτης Γερμανός πολιτικός, διαβεβαιώνοντας ότι η Μπούντεσταγκ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Ανοίγοντας νωρίτερα την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την εκλογή του στις 24 Οκτωβρίου, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα». Ζήτησε από τα κόμματα να μην λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τα ίδια τους τα συμφέροντα, αλλά συνειδητά να σχηματίσουν μια πλειοψηφική κυβέρνηση, διότι «δεν μπορούμε να μην αναλάβουμε την ευθύνη μας, διότι αυτή την εντολή έδωσε ο ψηφοφόρος στην Βουλή».

Ο λαός αποφάσισε, τόνισε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, διευκρινίζοντας ότι η όλη διαδικασία δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. «Χρειάζεται και κατανόηση για την δύσκολη ισορροπία, ιδίως όταν ξεφεύγει κανείς από το εκλογικό του πρόγραμμα. Μόνο έτσι μπορούν να σχηματιστούν σταθερές πλειοψηφίες. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν πρόκειται για κρίση του κράτους. Η Γερμανία έχει ένα κοινοβούλιο που είναι σε θέση να κυβερνήσει. Πρόκειται για μια δοκιμασία, αλλά όχι για μια κρίση του κράτους. Η αποστολή είναι μεγάλη, αλλά διαχειρίσιμη», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισήμανε ότι οι πολιτικές δυνάμεις φέρουν ευθύνη τόσο για την ίδια την Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη.

«Πολλά κράτη αυτού του κόσμου μας περιμένουν. Οι γείτονές μας θέλουν έναν αξιόπιστο εταίρο στο πλευρό τους», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε για μια ακόμη φορά τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Η υποχώρηση απαιτεί θάρρος!» δήλωσε, ενώ απευθυνόμενος προς τους πολίτες, δήλωσε: «Η υποχώρηση δεν σημαίνει υπαναχώρηση από τις θέσεις».

Πηγή: ΑΜΠΕ