Skip to main content

Αποφυλακίζεται μετά από τρία χρόνια στο Πακιστάν γυναίκα που κατηγορείται για βλασφημία

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε την αποφυλάκιση γυναίκας που κρατείται εδώ και τρία χρόνια, με την κατηγορία της «βλασφημίας», ανακοίνωσε ο συνήγορός της.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που η πακιστανική δικαιοσύνη κρίνει υπέρ κατηγορούμενου για το «έγκλημα» της βλασφημίας που επισύρει τη θανατική ποινή στο Πακιστάν.

Η Ουαλιάχα Άρφατ, 25 ετών, συνελήφθη το 2012 στη Λαχόρη με την κατηγορία ότι έκαψε σελίδες του Κορανίου και η δίκη της είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ωστόσο ότι θα πρέπει να αποφυλακιστεί επειδή η μακροχρόνια φυλάκισή της «απειλεί σοβαρά την υγεία της», όπως είπε η δικηγόρος και γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Άσμα Τζαχανγκίρ.

Η νεαρή γυναίκα έχει ψυχολογικά προβλήματα, συνέχισε η κ. Τζαχανγκίρ, η οποία υποστηρίζει ότι η Άρφατ είναι αθώα και, επιπροσθέτως, ο ποινικός κώδικας του Πακιστάν απαγορεύει τη φυλάκιση γυναικών πάνω από έξι μήνες αν προηγουμένως δεν έχουν κριθεί ένοχες για το αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκαν.

Ο μνηστήρας της Άρφατ, Μουχάμαντ Αμανούλα, εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια της γυναίκας μετά την αποφυλάκισή της.

Η «βλασφημία» είναι πολύ ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν. Μολονότι δεν έχει εκτελεστεί ποτέ κανείς για την κατηγορία αυτή, οι αθωώσεις είναι πολύ σπάνιες. Ακόμη και μια απλή κατηγορία, χωρίς αποδείξεις, μπορεί να οδηγήσει στο λιντσάρισμα των υπόπτων.

Τον περασμένο μήνα στο Κάσουρ, κοντά στη Λαχόρη, άλλο δικαστήριο διέταξε την υπό όρους αποφυλάκιση άλλου κατηγορούμενου για το ίδιο αδίκημα, του Περβέζ Μασίχ.

Η γνωστότερη κατηγορούμενη για βλασφημία στο Πακιστάν είναι η χριστιανή Άσια Μπίμπι, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010. Πρόσφατα μεταφέρθηκε στην απομόνωση για λόγους ασφαλείας, καθώς οι σωφρονιστικές αρχές φοβούνται ότι μπορεί να δολοφονηθεί από κάποια συγκρατούμενή της ή ακόμη και από τους φύλακες.