«Πολύ ανησυχητική» χαρακτήρισε την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρόλο που η κατάσταση δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν που επικρατούσε την άνοιξη.
Μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο Χανς Κλούγκε σημείωσε πως «ο Covid-19 αποτελεί πλέον την πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φθάσει το όριο των 1.000 θανάτων ημερησίως», καθώς αυξάνονται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
«Παρά το γεγονός ότι καταγράφουμε δύο ή τρεις φορές περισσότερα νέα κρούσματα ανά ημέρα σε σχέση με την κορύφωση του Απριλίου, εξακολουθούμε να έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους» τόνισε, ωστόσο επέμεινε στη σημασία των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της επιδημίας.
«Το φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα της επιδημίας συνεχίζει να εξελίσσεται στην Ευρώπη, με εκθετική αύξηση του ημερήσιου απολογισμού των κρουσμάτων… Ήρθε η ώρα της δράσης. Το μήνυμα προς τις κυβερνήσεις είναι: μη διστάζετε να λάβετε χαμηλής εμβέλειας μέτρα, ώστε να αποφύγετε τις επώδυνες και επιζήμιες καταστάσεις που είδαμε στο πρώτο κύμα (τον Μάρτιο και τον Απρίλιο)» είπε.
«Είναι η ενδεδειγμένη και αναγκαία αντίδραση σε αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία: η μετάδοση γίνεται και οι πηγές της μόλυνσης βρίσκονται μεσά στα σπίτια και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και μεταξύ των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας» υπογράμμισε.
Ο Χανς Κλούγκε αναφέρθηκε και σε προβλέψεις με βάση «αξιόπιστα επιδημιολογικά μοντέλα» τα οποία «δεν είναι αισιόδοξα» για την ζώνη της Ευρώπης.
«Αυτά τα μοντέλα δείχνουν ότι η άσκηση παρατεταμένης χαλαρής πολιτικής μπορεί να εκτοξεύσει – κατά τον Ιανουάριο 2021 – την ημερήσια θνητότητα σε επίπεδα 4 έως 5 φορές υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Απρίλιο», προειδοποίησε.
Όμως, η λήψη απλών, ταχέων περιοριστικών μέτρων τώρα – όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας και ο έλεγχος των κοινωνικών συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους – μπορεί να σώσει 281.000 ζωές μέχρι τον Φεβρουάριο στις ευρωπαϊκές χώρες.
Στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επισήμως καταγραφεί άνω των 7,25 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορωνοϊού και περί τους 250.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters