Η Τεχεράνη ελπίζει ο Σαάντ Αλ Χαρίρι να παραμείνει πρωθυπουργός του Λιβάνου, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος, διαψεύδοντας ότι παραιτήθηκε έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του σε έντονο κλίμα στη Βηρυτό.
Ο Σ. Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία λέγοντας ότι θεωρεί πως υπάρχει σχέδιο εξόντωσής του και κατηγορώντας το Ιράν και την σιιτική ισλαμιστική Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Τεχεράνης στον Λίβανο, ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου μετέβη στο Ριάντ στις 3 Νοεμβρίου έπειτα από συνάντησή του στη Βηρυτό με τον Αλί Ακμπάρ Βελαγιάτι, ανώτερο σύμβουλο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Ο Χαρίρι ισχυρίζεται ότι κατά τη συνάντησή μας ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, αλλά δεν είπε κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Βελαγιάτι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης.
«Η συνάντησή μας δεν ήταν καθόλου τεταμένη. Πρόκειται για ψέματα», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Ο ίδιος κατηγόρησε το Ριάντ ότι υποδαυλίζει την ένταση καθώς «δεν μπορεί να ανεχτεί τη στρατηγική φιλία» Τεχεράνης – Βηρυτού.
Ο κ. Βελαγιάτι πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή τους ο Σ. Χαρίρι προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση.
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν τον Ιανουάριο 2016 έπειτα από την πυρπόληση της πρεσβείας της στην Τεχεράνη από εξαγριωμένους Ιρανούς διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση ανώτερου σιίτη κληρικού από το Ριάντ.
Σύμφωνα με τον κ. Βελαγιάτι, η Τεχεράνη ελπίζει να επιστρέψει ο κ. Χαρίρι στον Λίβανο και να συνεχίσει την θητεία του πρωθυπουργού «αν το επιτρέπουν οι νόμοι της χώρας».