Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Στροφή 180 μοιρών έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στο ταξίδι του στην Κίνα, κατηγορώντας για το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα όχι το Πεκίνο, όπως έκανε προεκλογικά, αλλά τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις… Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου επισφραγίστηκε με οικονομικές συμφωνίες συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων, στις οποίες εμπλέκονται μεγάλες αμερικανικές και κινεζικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Boeing, η Qualcomm και η Goldman Sachs. Παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ είχε κάνει την Κίνα «κόκκινο πανί», λόγω του υψηλού αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος, απειλώντας θεούς και… δαίμονες, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο έριξε τους τόνους, αποφεύγοντας να κατηγορήσει την κινεζική ηγεσία.
«Υπάρχει πολύ καλή χημεία μεταξύ των δυο μας, πιστέψτε με», είπε ο Τραμπ κατά τη συνάντησή του χθες με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ. «Στο κάτω-κάτω, ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει μια χώρα επειδή έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται μιαν άλλη χώρα προς όφελος των πολιτών της; Το πιστώνω στην Κίνα, κατηγορώ τις παρελθούσες (αμερικανικές) κυβερνήσεις για το ότι επέτρεψαν αυτό το εκτός ελέγχου εμπορικό έλλειμμα να συμβεί και να αναπτυχθεί» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Δεν παρέλειψε πάντως να αφήσει κάποιες αιχμές για την εμπορική πολιτική της Κίνας. «Το εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ δεν ήταν και πολύ δίκαιο για τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια» επισήμανε ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες του Σι να περιοριστούν οι εμπορικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ωστόσο πως το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα. «Η Κίνα μπορεί να διορθώσει αυτό το (βορειοκορεατικό) πρόβλημα εύκολα και γρήγορα» τόνισε μιλώντας ενώπιον Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων και εκπροσώπων επιχειρήσεων.
Ο Κινέζος πρόεδρος απέφυγε, από την πλευρά του, να απαντήσει ευθέως στον Τραμπ, προτιμώντας να αναφερθεί στο πώς πετυχημένες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δραστηριοποιούνται στην Κίνα και στις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει Κινέζοι επενδυτές στις ΗΠΑ. «Δεν θα κλείσουμε ποτέ τις πόρτες μας. Θα τις ανοίγουμε όλο και πιο πολύ» είπε χαρακτηριστικά ο Σι.
Οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις αφού προηγουμένως παρέστησαν σε τελετή υπογραφής επιχειρηματικών συμφωνιών συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια συμφωνία εικοσαετούς διάρκειας για επένδυση 83,7 δισ. δολαρίων από την China Energy Corp για την ανάπτυξη αερίου από σχιστόλιθο και έργα παραγωγής χημικών στη Δυτική Βιρτζίνια, μία πολιτεία με μεγάλη παραγωγή ενέργειας, η οποία ψήφισε κατά κόρον υπέρ του Τραμπ στις εκλογές του 2016.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση στο εξωτερικό της πρόσφατα ιδρυθείσας εταιρείας China Energy, η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της εταιρείας China Shenhua Group, της μεγαλύτερης σε παραγωγή άνθρακα στη χώρα και της China Guodian Corp., μία από τις πέντε μεγαλύτερες κινεζικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Μία ακόμη σημαντική επιχειρηματική συμφωνία είναι αυτή της Qualcomm με τρεις κινεζικές εταιρείες κατασκευής ακουστικών, αξίας 12 δισ. δολαρίων. Η αεροπορική βιομηχανία Boeing ανακοίνωσε επίσης συμφωνία με την κρατική China Aviation Suppliers Holding για την πώληση 300 αεροσκαφών αξίας 37 δισ. δολαρίων. «Η Κίνα αποτελεί έναν πολύτιμο πελάτη και βασικό εταίρο και είμαστε υπερήφανοι ότι τα αεροπλάνα της Boeing θα αποτελούν μέρος του αυξημένου στόλου της στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing Commercial Airplanes Κέβιν Μακ Άλιστερ.
Το κρατικό επενδυτικό fund China Investment και η γνωστή αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός fund 5 δισ. δολαρίων με «ευρεία εντολή» να επενδύσει σε αμερικανικές βιομηχανικές, καταναλωτικές επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις υγείας.
Η κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση China Petrochemical (Sinopec), το κρατικό επενδυτικό fund της Κίνας και η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσαν συμφωνία με την πολιτεία της Αλάσκας για την κατασκευή αμερικανικού αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου, επένδυση συνολικής αξίας 43 δισ. δολαρίων.