Κάτω από ειδικές συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πάνω από 1,3 εκατομμύριο ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες στη Βιέννη, η οποία αποτελεί συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, για να εκλέξουν, από συνολικά εννέα υποψήφια κόμματα, την τοπική Βουλή-δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τους εκπροσώπους των 23 διαμερισμάτων της πρωτεύουσας.
Τα συνολικά 1.500 εκλογικά κέντρα στην πόλη άνοιξαν στις 7.00 τοπική ώρα (8.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 17.00, που θα υπάρξει και μία πρώτη πρόβλεψη, ενώ ένα πρώτο προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται μία ώρα αργότερα και το οριστικό αποτέλεσμα πιθανόν μόνον στη διάρκεια της αυριανής ημέρας ή την Τρίτη, καθώς θα πρέπει να καταμετρηθούν και οι πάνω από 380.000 εκλογικές κάρτες και επιστολικές ψήφοι.
Η προσέλευση στις κάλπες γίνεται κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, με την τήρηση των μεταξύ αποστάσεων, αλλά και με τη χρησιμοποίηση ατομικού στυλό.
Η τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 42% — έναντι του 39,6% που είχαν αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές στη Βιέννη τον Οκτώβριο του 2015 – που είναι υπερδιπλάσιο εκείνου του δευτέρου κόμματος, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να βελτιώνει σημαντικά τη δύναμή του, από το 9,24% το 2015, στο εντυπωσιακό 19%, προφανώς χάρη στο αποκαλούμενο “μπόνους” του αρχηγού του, του από τον Δεκέμβριο του 2017 καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 13% (11,8% το 2015), βρίσκονται οι Πράσινοι οι οποίοι στη μεν Βιέννη συγκυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες, σε δε ομοσπονδιακό επίπεδο βρίσκονται σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα, και ακολουθεί το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με μία “καταστροφική” πτώση του από το 31% το 2015, σε μόλις 11%.
Πέμπτο, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το νεοφιλελεύθερων τάσεων κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 7% (6,2% το 2015), ενώ, για το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του πρώην αρχηγού των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε το οποίο διασπάστηκε από το Κόμμα των Ελευθέρων και ως “Ομάδα” φέρει το όνομά του — το ποσοστό στη δημοσκόπηση είναι 5%.
Το εκλογικό μέτρο για την είσοδο ενός κόμματος στην τοπική Βουλή (δημοτικό συμβούλιο) είναι 5%, από το οποίο φέρεται να απέχουν πολύ τα υπόλοιπα τρία υποψήφια κόμματα, ενώ σχετική αβεβαιότητα ως προς την επίτευξή του υπάρχει για την “Ομάδα Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε”.
Στις τελευταίες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με αρχηγό του τον Στράχε δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη, όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, και νικητής τους –με διαφορά σχεδόν εννέα ποσοστιαίων μονάδων — ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον ήδη από το 1994 δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ.
Το 2015 ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο τότε αρχηγός των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικούσε την πρώτη θέση και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στην αυστριακή πρωτεύουσα, αποτυγχάνοντας τελικά και στις τρεις απόπειρές του.
Ο Στράχε υπήρξε αργότερα αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2019, όταν αυτή κατέρρευσε λόγω του διαβόητου σκανδάλου δωροδοκίας και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως “Υπόθεση Ίμπιζα”, στο οποίο φέρεται να ενέχεται άμεσα ο ίδιος.
Ο νικητής των εκλογών του 2015, ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Χόιπλ, παραμένοντας τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος, είχε προχωρήσει σε έναν συνασπισμό – όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά — με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.
Όπως είχαν προαναγγείλει τότε και οι δυο τους, ο μεν Μίχαελ Χόιπλ παραιτήθηκε τον Μάιο του 2018 και τον διαδέχθηκε -μετά από εκλογή του στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών- ο σημερινός δήμαρχος και κυβερνήτης Μίχαελ Λούντβιγκ, η δε Μαρία Βασιλάκου αποσύρθηκε από την πολιτική ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2019.
Ωστόσο, ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων στη Βιέννη παρέμεινε έως τώρα στην εξουσία, κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τις σημερινές εκλογές , εφόσον αυτό είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ