Skip to main content

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία για ενιαίους κανόνες κατά της πανδημίας

Παράγοντες της οικονομίας και του ιατρικού κόσμου στη Γερμανία επικρίνουν τα μέτρα κατά του Covid-19. Στο επίκεντρο της κριτικής τα τεστ για εγχώριους τουρίστες. Τα νέα κρούσματα ξεπερνούν καθημερινά τα 4.700 άτομα.

Για τρίτη συνεχή ημέρα ο αριθμός νέων κρουσμάτων ξεπέρασε στη Γερμανία τις 4.000. Το κρατικό ινστιτούτο λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε το πρωί 4.721 νέα κρούσματα. Μετά το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη και η Κολωνία θεωρείται πλέον περιοχή υψηλού κινδύνου επειδή ξεπέρασε το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι δημοτικές αρχές επέβαλαν από σήμερα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όπως η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους μετά τις 10 το βράδυ, η χρήση μάσκας σε πεζόδρομους, η μείωση του αριθμού των ατόμων που συναντιόνται σε δημόσιους χώρους από 10 σε 5. Σε αντίθεση όμως με το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη στην Κολωνία τα νυχτερινά κέντρα θα παραμένουν ανοιχτά. 

Το γεγονός ότι παρά τις διαβουλεύσεις που γίνονται ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων και εχθές με τους δημάρχους 11 μεγαλουπόλεων, τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονωϊού που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή προκαλούν όλο και μεγαλύτερη δυσφορία.

Αυτή αφορά προπαντός την επιβολή τεστ, από ορισμένα κρατίδια, για εγχώριους τουρίστες που έρχονται από πόλεις και περιοχές υψηλού κινδύνου όπως είναι το Βερολίνο, η Κολωνία και η Φρανκφούρτη. Η κατάσταση προκάλεσε την κριτική οικονομικών παραγόντων και του ιατρικού κόσμου. 

Σταδιακά ίδιοι ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού

Οι διαφορετικοί κανονισμοί είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Έρικ Σβάιτσερ, «ασυντόνιστοι» και προκαλούν «μεγάλη ανασφάλεια». Η Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων μιλά για «χάος κανονισμών» και η Ομοσπονδία Γιατρών Συμβεβλημένων με Ασφαλιστικά Ταμεία για «υπερβολή». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντρέας Γκάσεν μιλά για «χάος ακατανόητων ρυθμίσεων» και προειδοποιεί για ενδεχόμενη μείωση της κοινωνικής αποδοχής «μέτρων που είναι όντως αποτελεσματικά». 

Την αναγκαιότητα ενιαίων ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού επισημαίνει και ο διακεκριμένος ιολόγος της πανεπιστημιακής κλινικής Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν. Όπως εκτιμά, επειδή προς το παρόν οι ρυθμοί διάδοσης της πανδημίας διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή είναι δύσκολο να επιβληθούν παντού οι ίδιοι περιορισμοί. Το επόμενο διάστημα όμως όλο και περισσότερο ο ιός θα εξαπλώνεται με τους ίδιους ρυθμούς, οπότε θα ήταν αποτελεσματικότερο σε όλη τη χώρα να ισχύουν ενιαίοι κανόνες. 

Deutsche Welle