Skip to main content

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές

Χάρη στις ήρεμες θάλασσες, αρκετές εκατοντάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έφτασαν την Πέμπτη στο Μπανγκλαντές εν μέσω εκκλήσεων να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι να αντιμετωπίσει την κρίση.

Επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ έχει ωθήσει περισσότερους από 600.000 Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα τέλη Αυγούστου και να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζούσαν χιλιάδες μέλη της μειονότητας, ενώ πολλοί ακόμη προσπαθούν να φύγουν.

Συνοριοφύλακας στο Μπανγκλαντές δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι έφτασαν το πρωί στις ακτές νότια του Κοξ Μπαζάρ.

Το εύρος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει θα αυξήσει τη διπλωματική πίεση στη Μιανμάρ, κυρίως από τις μουσουλμανικές χώρες και τις ΗΠΑ, στη διάρκεια των τριών περιφερειακών συνόδων που θα φιλοξενηθούν στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Η κ. Σου Κι, ειδική κρατική σύμβουλος στην προεδρία της Δημοκρατίας και υπουργός Εξωτερικών, ουσιαστικά όμως ηγέτιδα της Μιανμάρ, πρόκειται να συμμετάσχει την Παρασκευή στη σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βιετνάμ.

Στη συνέχεια θα παρευρεθεί στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Μανίλα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Σύνοδος Ανατολικής Ασίας στην πόλη Άνγκελες, βόρεια της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα συναντηθεί με την κ. Σου Κι στις 15 Νοεμβρίου για να συζητήσουν την κρίση με τους Ροχίνγκια και αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους έπειτα από αυτές τις τρεις συνόδους κορυφής χωρίς να έχουν συμφωνήσει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων για να πιέσουν τη Μιανμάρ να σταματήσει τις ωμότητες και να επιτρέψει την είσοδο ανεξάρτητων παρατηρητών και οργανώσεων αρωγής», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής για την Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).