Skip to main content

Η Ε.Ε. στο τραπέζι με Ερντογάν για Συρία, προσφυγικό και κυπριακή ΑΟΖ

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Συνάντηση για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν θα έχουν μέσα στις επόμενες βδομάδες, πιθανότατα στο Λονδίνο, η Άγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μπόρις Τζόνσον.

Τη συνάντηση προανήγγειλε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες μετά τη διπλή καταδίκη της Τουρκίας από την Ε.Ε. για τη στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανέφεραν χθες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη δεδομένου ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Όλα θα μπουν στο τραπέζι και φυσικά η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία τους τελευταίους μήνες δεν λειτουργεί ικανοποιητικά και αυτό φαίνεται από την αύξηση των ροών προς την Ελλάδα.

Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη

Στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα κατά 250% τον τελευταίο 1,5 χρόνο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνόδου, ζητώντας από τους εταίρους να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και να προβλεφθεί ένα «plan b» για τη χώρα μας με μέτρα στήριξης σε περίπτωση μεγάλων προσφυγικών πιέσεων.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού αποτυπώθηκε και στα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία μιλάνε για «στήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μια μέρα πριν από τη χθεσινή εξέλιξη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προχωρήσει ομόφωνα σε διπλή καταδίκη της Τουρκίας.

Ειδικότερα, επιδεικνύοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο, οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε. της περασμένης Τρίτης, τα οποία καλούν την Κομισιόν να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων τουρκικών και ξένων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. επιβάλλει στοχευμένα μέτρα εναντίον χώρας με την οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το δεύτερο πολιτικό χτύπημα που δέχθηκε η Τουρκία αφορούσε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων εντός του συριακού εδάφους.

Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα, η Ε.Ε. καταδικάζει τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτη ανθρώπινη οδύνη, υπονομεύει τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών και απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση ΗΠΑ-Τουρκίας σχετικά με τη διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ καλεί εκ νέου μετ’ επιτάσεως την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση της, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι «28» υπενθυμίζουν ότι κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τις αδειοδοτήσεις για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.