Skip to main content

Γαλλία: Η Ε.Ε. θα εξετάσει τις κυρώσεις και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, καθώς και ο ρόλος της στο ΝΑΤΟ, θα τεθούν επί τάπητος την επόμενη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.

«Η καταδίκη μας είναι σκληρή και όχι μόνο στα λόγια», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της εισβολής στη βόρεια Συρία.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μείνουμε σε λόγια πάνω στο τραπέζι», υπογράμμισε η Αμελί ντε Μονσαλέν κληθείσα να σχολιάσει εάν εξετάζεται η αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. «Όλες οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβοδμάδα στο Ευρωπαίκό Συμβούλιο», πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter.

«Προφανώς βρίσκεται επί τάπητος. Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που συγκλονίζει τους αμάχους και τις ελεύθερες συριακές δυνάμεις, οι οποίες στηρίζουν τον συνασπισμό τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι σοκ για τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε η Γαλλίδα υφυπουργός.  

Ντόναλτ Τουσκ: «Εκτός τόπου οι απειλές Ερντογάν»

Σφοδρά επικριτικός απέναντι στις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου περί ανοίγματος των πυλών προς την Ε.Ε. εμφανίστηκε σήμερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο προεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter.

Σε αδιέξοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο και Πολωνία ζητούν να σταματήσει άμεσα η «μονομερής στρατιωτική δράση» της Τουρκίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εκ νέου τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ωστόσο, το οποίο συνεδρίασε χθες εκτάκτως, δεν κατέληξε σε καμία κοινή απόφαση.

Οι κοκκινες γραμμές των ΗΠΑ

Η «εθνοκάθαρση» και τα πυρά αδακρίτως εναντίον αμάχων περιλαμβάνονται στις κόκκινες γραμμές που θέτει και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πολλές αναφορές, ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της τουρκικής επιχείρησης και δεκάδες χιλιάδες τρέπονται σε φυγή καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Δεν είναι καθόλου σαφές όμως εάν στη λογική της Ουάσιγκτον αυτού του είδους η επίθεση ξεπερνάει τα όρια για να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Περιθώρια καθυστερήσεων εν προκειμένω δεν υπάρχουν. Κάθε μέρα που περνάει οι τουρκικές δυνάμεις προχωρούν πιο βαθιά. Ήδη έχουν κυριεύσει 11 χωριά στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία. Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Σύρία αναγκάστηκε να κλείσει επίσης, καθώς τα περισσότερα μέλη του προσωπικού έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP Guardian, Bloomberg