Skip to main content

Τουρκία: Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ ευκαιρία για αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρώπη

Ως ευκαιρία για αποκατάσταση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπει η Τουρκία τη σύνοδο κορυφής μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο Ιμπραήμ Καλίν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για να εργασθούν μαζί οι 2 πλευρές για έναν οδικό χάρτη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η ένταση έχει ξεσπάσει αφότου η Άγκυρα έστειλε πλοίο για εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα και η σύνοδος κορυφής στις 1 και 2 Οκτωβρίου έχει ως στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ένα τουρκικό και ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης και η Τουρκία έκτοτε έχει ανακαλέσει το πλοίο Oruc Reis, προς χάρη της διπλωματίας. Η Άγκυρα και η Αθήνα έχουν συμφωνήσει να ξαναρχίσουν συνομιλίες σχετικά με τις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η διαμάχη έχει επίσης προκαλέσει έντονες πιέσεις μεταξύ της υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. Τουρκίας και των Βρυξελλών, σε θέματα όπως η μετανάστευση, η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και το κράτος δικαίου υπό τον Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. είναι ευκαιρία να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να κάνουμε μία επανέναρξη. Και διακρίνω αυτήν την προθυμία και εκ μέρους πολλών χωρών μελών της Ε.Ε., δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος στο Reuters.

«Πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν από την Τουρκία να κάνει τα πάντα», τόνισε ο Καλίν στη συνέντευξή του. «Πρέπει να είναι μια αμοιβαία διαδικασία. Εάν η Τουρκία αναμένεται να κάνει X, Y, Z, οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει επίσης να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους».

Ανώτεροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να εφαρμόσει την απειλή των κυρώσεων στην Τουρκία, μετά τη συμφωνία της Άγκυρας την περασμένη εβδομάδα για επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες σταμάτησαν το 2016.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν για τον καθορισμό ημερομηνίας της επανέναρξης των συνομιλιών, ανάφερε ο Καλίν,, προσθέτοντας ότι θα συνεχισθούν από το σημείο που είχαν σταματήσει και δεν θα επικεντρωθούν μόνο σε θέματα των θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης στις πολιτικές διαβουλεύσεις και στις στρατιωτικές συνομιλίες. «Και στα τρία αυτά ζητήματα αναμένουμε ότι θα σημειώσουμε κάποια καλή πρόοδο πολύ σύντομα», είπε.

Η Τουρκία συμμετείχε σε μία αντιπαράθεση δηλώσεων με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε τις πρώτες του συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν,μετά από μήνες, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Καλίν είπε ότι υπήρξε θετικό κλίμ σε αυτές τις συνομιλίες με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

«Πιστεύω ότι όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια θετική ατζέντα και μια πιο θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας», κατέληξε.

Πηγή: Reuters