Skip to main content

Σχεδόν 9.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία την Τρίτη

Σχεδόν 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν την Τρίτη στην Κροατία, αριθμός – ρεκόρ από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν να ακολουθούν τη διαδρομή μέσω της συγκεκριμένης χώρας της Ε.Ε. προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ανακοίνωσε το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά 8.750 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στο κροατικό έδαφος, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στις 10:00 ώρα Ελλάδος περισσότεροι από 44.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν εισέλθει στην Κροατία σε διάστημα μιας εβδομάδας από την Σερβία, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Σκληρή στάση από Σλοβακία, ηπιότερη η Τσεχία

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι η χώρα του θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε., τις οποίες ενέκριναν την Τρίτη κατά πλειοψηφία οι υπουργών Εσωτερικών των «28».

«Θα ακολουθήσουμε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, θα προσφύγουμε στο δικαστήριο στο Λουξεμβούργο και, δεύτερον, δεν θα εφαρμόσουμε την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Ο Τσέχος ομόλογός του, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, δήλωσε ότι η δική του χώρα δεν θα προσφύγει κατά του συστήματος των ποσοστώσεων.

«Αν και δεν μου αρέσει το ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις ποσοστώσεις, διαφωνώ με αυτές και εμείς ψηφίσαμε εναντίον τους, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να διαλυθεί λόγω της μεταναστευτικής κρίσης», επισήμανε σε ανακοίνωσή του.

«Γι’αυτό δεν θέλω να κλιμακώσω περαιτέρω την ένταση με δικαστικές προσφυγές. Μπορεί κανείς να τραβήξει το σκοινί μόνον μέχρι ενός σημείου, μετά κόβεται», πρόσθεσε.

Απογοήτευση και στη Ρουμανία

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να αντεπεξέλθει στον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε αυτή βάσει των ποσοστώσεων της ΕΕ. Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του που οι ποσοστώσεις αυτές εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία σε ψηφοφορία κι όχι κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ψήφισαν κατά της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε. στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.

Ο κ. Γιοχάνις έχει δηλώσει εξάλλου ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν αποτελούν λύση για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Η απόφαση ελήφθη. Καταλαβαίνω τα σχέδια άλλων χωρών να προσφύγουν εναντίον της και θα περιμένω να δω το αποτέλεσμα», σημείωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το θέμα, στην οποία θα λάβει μέρος.