Skip to main content

Ο πόλεμος Τραμπ – Δημοκρατικών τώρα αρχίζει

Ο Ντόναλντ έχει χάσει πλέον την ψυχραιμία του και κυρίως την ικανότητά του να το κρύβει. Επιτίθεται στους Δημοκρατικούς και τους κατηγορεί για ατιμία και προδοσία, καθώς επίσης ότι από την πρώτη μέρα της θητείας του στον Λευκό Οίκο ασχολούνται με «ανοησίες» (κατά την πιο κόσμια μετάφραση του bullshit, που ο ίδιος έγραψε στο Twitter). Επιτίθεται επίσης στους δημοσιογράφους που επιμένουν να τον ρωτούν για την παραπομπή του, επαλαμβάνοντας τα περί fake news και αρνούμενος να απαντήσει στα περί της επικοινωνίας του με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους συνεχίζουν ακάθεκτοι στη διαδικασία παραπομπής του που εκκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και τον κατηγορούν για «υποκίνηση βίας» και απόπειρα παρακώλυσης της δικαιοσύνης. Ένας νέος «εμφύλιος» πόλεμος έχει αρχίσει και προμηνύεται αδυσώπητος.

«Εδώ δεν χαζολογάμε», απάντησε με νόημα ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής Άνταμ Σιφ επισημαίνοντας ότι τα βήματα που ακολουθούνται είναι προσεκτικά, πλην όμως ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την πλευρά της προειδοποίησε ότι απειλές προς τον τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος είναι «επικίνδυνες». Η Νάνσι Παλόζι απάντησε σε με αυτόν τον έμμεσο τρόπο στη ρητορική του Τραμπ, ο οποίος επιμένει ότι τοσο ο μάρτυρας όσο και εκείνοι που του έδωσαν πληροφορίες είναι «κατάσκοποι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή. «Ο πρόεδρος ίσως δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι η δήλωσή του αυτή», σημείωσε η Πελόζι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος όμως δεν αρκέστηκε στα περί κατασκοπείας. Είπε και άλλα πολλά. Κατηγόρησε τον Σιφ ότι «βοήθησε τον μάρτυρα να γράψει την κατάθεσή του», χωρίς ωστόσο να δώσει αποδείξεις γι’ αυτό. Και σε έναν καταιγισμό μηνυμάτων κάθε λίγα λεπτά στο Twitter χαρακτήρισε για πολλοστή φορά την έρευνα «φάρσα» και «δόλιο έγκλημα στον αμερικανικό λαό».  

Ο Τραμπ δεν έμεινε στο Twitter, όπου έγραφε έως ότου έπρεπε να υποδεχτεί τον Φινλανδό Σαουλί Νιινίστο. Η οργή του ξεχείλισε και διά ζώσης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νιινίστο, όταν δημοσιογράφος του Reuters τον ρώτησε τι ακριβώς ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει κατά την επίμαχη επικοινωνία της 25ης Ιουλίου. «Έχουμε τον πρόεδρο της Φινλανδίας. Θέστε σε αυτόν ένα ερώτημα», φώναξε εμφανώς εκνευρισμένος ο Τραμπ για να φωνάξει ευθύς αμέσως – αφότου ο δημοσιογράφος επέμεινε στο ερώτημα – «Με άκουσες; Ρώτησε αυτόν!».

Δεν είναι όμως μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος σε δύσκολη θέση. Δίνοντας τη δική του μάχη με το Κογκρέσο, και ο υπουργός των Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο αναγκάστηκε χθες να παραδεχτεί ότι όντως συμμετείχε στις συνομιλίες Τραμπ – Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ότι ήταν ένα τυπικό τηλεφώνημα κατά το οποίο η Ουάσιγκτον προσπάθησε να στηρίξει τη νέα ουκρανική κυβέρνηση απέναντι στη ρωσική απειλή.

naftemporiki.gr