Skip to main content

Ε.Ε.: Γιατί «κόπηκαν» δύο υποψήφιοι επίτροποι

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
 
Την απόρριψη δύο υποψήφιων επιτρόπων, της Ρουμάνας Ροβάνα Πλουμπ και του Ούγγρου Λάζλο Τροσάνι για «σύγκρουση συμφερόντων», ανακοίνωσε χθες η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής, η οποία ενημέρωσε σχετικά την επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Απόρριψη υποψήφιου επίτροπου έχει γίνει και στο παρελθόν, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται κάτι τέτοιο πριν ακόμη οι υποψήφιοι περάσουν από τη διαδικασία των ακροάσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί η πολιτική και τεχνοκρατική τους επάρκεια. «Κόπηκαν» από την επιτροπή ελευθεριών και δικαιοσύνης, η οποία εξετάζει τα οικονομικά συμφέροντα των υποψηφίων.  

Η επιτροπή της Ευρωβουλής προσάπτει στη Σοσιαλδημοκράτισσα Ροβάνα Πλουμπ τη σύναψη προβληματικών (ύποπτων) δανείων και στον Συντηρητικό Λάζλο Τροσάνι τη σχέση του με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε το 1991, πριν αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης στη χώρα του.

Το γεγονός ότι και οι δύο προέρχονται από προβληματικές κυβερνήσεις που είναι «κόκκινο πανί» για τις Βρυξέλλες, λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, προφανώς δεν είναι τυχαίο με τη χθεσινή εξέλιξη, ενώ δείχνει ότι τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων στις δύο χώρες είναι τουλάχιστον προβληματικά. Για τη χθεσινή εξέλιξη έχει πολιτική ευθύνη και η κ. Φον Ντερ Λάιεν, δεδομένου ότι οι συνεργάτες της έκαναν το πρώτο «σκανάρισμα» των δύο υποψηφίων, όπου εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν επιτυχόντες, στην κ. Πλουμπ ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και στον κ. Τροσάνι η Διεύρυνση. Τώρα καλείται να λάβει υπόψη την απόφαση της Ευρωβουλής και να ζητήσει από τις δύο κυβερνήσεις να προτείνουν άλλους υποψήφιους. 

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε ήδη με τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ντάνιελ Όρμπαν πρότεινε ήδη ως αντικαταστάτη το μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στην Ε.Ε. Οι ακροάσεις των υποψήφιων επιτρόπων ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν την επόμενη Δευτέρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων είναι της Γαλλίδας υποψηφίου Σιλβί Γκουλάρ, για την οποία υπάρχουν σε εξέλιξη δύο έρευνες, η μία από την κοινοτική υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (Olaf) και η άλλη, από τη γαλλική Δικαιοσύνη, για εικονική απασχόληση συνεργατών όταν ήταν ευρωβουλευτής.

Αντίθετα, δύο άλλες «προβληματικές» περιπτώσεις, του Πολωνού υποψήφιου Γιάνους Βολτσισόφσκι και του Βέλγου Ντιντιέ Ρέιντερς, οι δύο έρευνες που βρίσκονταν σε εξέλιξη, του πρώτου από την Olaf (ήταν ευρωβουλευτής) και του δεύτερου στη βελγική Δικαιοσύνη, αρχειοθετήθηκαν.