Skip to main content

Ερσίν Τατάρ: Το πλαίσιο Γκουτέρες οδηγεί σε «ελληνοποίηση» της Κύπρου

Το πλαίσιο Γκουτέρες οδηγεί μακροπρόθεσμα σε ελληνοποίηση του νησιού, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας παράλληλα τον Μουσταφά Ακιντζί ότι από τότε που ανέλαβε την εξουσία στα κατεχόμενα έκανε κάθε είδους θυσία και υποχωρήσεις βάζοντας ακόμη και τις εγγυήσεις της Τουρκίας στο τραπέζι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Safak, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «πλέον δεν λαμβάνουμε σοβαρά τις προτάσεις που βασίζονται στην “πολιτική ισότητα για λύση”, προσθέτοντας ότι πλέον στηρίζουν την “κυριαρχική ισότητα”, η οποία σημαίνει διοίκηση δύο κρατών».

«Ο Ραούφ Ντενκτάς έλεγε πως όταν δεν υπάρχει κυριαρχία, η πολιτική ισότητα είναι μια φράση γραμμένη σε πάγο. Αυτό είναι σημαντικό. Ένα δικαίωμα που δεν βασίζεται στην κυριαρχία είναι φράση γραμμένη σε πάγο. Λιώνει και εξαφανίζεται. Τα χάνεις όλα και πάνε. Γι αυτό η κυριαρχία είναι βασική», ανέφερε και σημείωσε ότι πρέπει η Κύπρος να συνεχίσει με δύο κράτη.

 «Το πλαίσιο Γκουτέρες οδηγεί όλες τις αρμοδιότητες στο κέντρο, ρυμούλκηση στις Βρυξέλλες, αποκλεισμό της Τουρκίας και μακροπρόθεσμα σε ελληνοποίηση του νησιού. Η έκθεση Γκουτέρες περιέχει τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι Τ/κ στην κατάσταση πριν το 1960. Στην εκ περιτροπής προεδρία σε δύο περιόδους θα έχουν λόγο οι Ε/κ και μία οι Τ/κ. Όλες οι αρμοδιότητες θα ανήκουν στους Ε/κ. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον εσύ δεν μπορείς να συνεχίσεις την ύπαρξή σου», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.

Παράλληλα, ο Τατάρ τόνισε ότι από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε κάθε είδους θυσία, έβαλε στο τραπέζι τις εγγυήσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είχαν καν τεθεί στο τραπέζι επί σχεδίου Ανάν.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι «στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να συνενωθούν οι δύο λαοί γιατί δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Αφού δεν μπορεί να υπάρξει ένας πραγματικός συνεταιρισμός, οι δύο λαοί δεν μπορούν να συνενωθούν. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες και τίποτα κοινό. Τώρα πριν το 1960 είχαμε πολλά κοινά. Έστω και αν είναι λίγοι οι Τ/κ που μιλούσαν ελληνικά και λίγοι οι Ε/κ που μιλούσαν τουρκικά. Οι άνθρωποι γνώριζαν ο ένας τον άλλο και μεγάλωσαν στα ίδια χωριά. Αφού η συνένωση δεν έγινε καν τότε με εκείνους τους όρους, σήμερα καθόλου δεν γίνεται».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ, ΚΥΠΕ