Skip to main content

Ο Τραμπ «πάγωσε» στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο

Εντολή για πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μερικές ημέρες πριν από την επίμαχη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της οποίας φέρεται ότι του ζήτησε να διεξαγάγει έρευνες γύρω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εφημερίδες «Washington Post» και «New York Times» ανέφεραν χθες το βράδυ, επικαλούμενες υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, πως τις ημέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξη ο Τραμπ είχε διατάξει τον αρχηγό του επιτελείου του να αναστείλει τη χορήγηση στην Ουκρανία στρατιωτικής βοήθειας ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αξιωματούχοι έλαβαν την οδηγία να πουν στους κοινοβουλευτικούς πως το «πάγωμα» αυτό συνδέεται με «μια διυπηρεσιακή διαδικασία», χωρίς να δώσουν άλλες πληροφορίες, αναφέρει η «Washington Post».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε κατηγορηματικά χθες πως άσκησε πίεση στην Ουκρανία προσπαθώντας να βλάψει τον πολιτικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν, και απέρριψε την απειλή να αρχίσει διαδικασία για την καθαίρεσή του, παρά τα όλο και πιο πιεστικά αιτήματα προς αυτή την κατεύθυνση που διατυπώνονται από τους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς.

«Δεν άσκησα καμιά πίεση» στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι διεφθαρμένοι», κατήγγειλε επαναλαμβάνοντας αναπόδεικτες φήμες σχετικά με μια υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία και με πίεσεις σε έναν εισαγγελέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη επιβεβαιώσει πως μίλησε το καλοκαίρι με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι γι’ αυτή την υπόθεση αναφέροντας ρητά τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, τον Χάντερ, ο οποίος εργαζόταν από το 2014 για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου.

Η αντιπολίτευση υποψιάζεται πως κατά τη συνομιλία αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ επωφελήθηκε της θέσεώς του για να πιέσει τον Ζελένσκι να διατάξει έρευνες σχετικά με τον Τζο Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης κυρίως η στρατιωτική βοήθεια.

Η νέα αυτή υπόθεση τροφοδοτεί τις εκκλήσεις από τις τάξεις των Δημοκρατικών οι οποίοι ζητούν να αρχίσει διαδικασία με στόχο την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP