Μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι Γερμανοί είναι διχασμένοι ως προς το θέμα της υποδοχής ή μη προσφύγων στη Γερμανία. Αυτό προκύπτει από σημερινή δημοσκόπηση (“πολιτικό βαρόμετρο”) του δεύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF.
Σύμφωνα με αυτήν, το 46% των πολιτών τάσσεται υπέρ της υποδοχής μεγαλύτερου ποσοστού προσφύγων εφόσον συμμετάσχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 43% των πολιτών, αντιθέτως, είναι υπέρ της υποδοχής της πλειοψηφίας των προσφύγων της Μόριας, έστω και αν δεν συμμετάσχουν άλλες χώρες της ΕΕ. Το 9% των ερωτηθέντων είναι κατά της οποιασδήποτε υποδοχής προσφύγων.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 62% των Γερμανών πιστεύει ότι μετά την υποδοχή των συγκεκριμένων προσφύγων θα ξεκινήσουν και πάλι να έρχονται στην Ευρώπη περισσότεροι, ενώ το 34% δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει τέτοιο φαινόμενο.
Μεταξύ των υποστηρικτών των Πρασίνων, μόνο μια μειοψηφία, το 41%, αναμένει ότι μια τέτοια απόφαση θα πυροδοτήσει ένα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η πλειοψηφία των υποστηρικτών όλων των άλλων κομμάτων πιστεύουν το αντίθετο.
H Κομισιόν δεν συμφωνεί με τη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία προσφύγων σε κρουαζιερόπλοια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση της Γερμανίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ, να επιτρέψει σε κρουαζιερόπλοια να φιλοξενήσουν βραχυπρόθεσμα άστεγους πρόσφυγες από την Λέσβο.
«Σε σύγκριση με άλλες επιλογές, η επιλογή κρουαζιερόπλοιων δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα — με το ίδιο κόστος θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND). Παρέπεμψε δε στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών επί τόπου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των πρώην φιλοξενουμένων στον καταυλισμό της Μόριας.
«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή μαζί τους, προσφέρουμε και συντονίζουμε κάθε διαθέσιμη βοήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προηγουμένως, η σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός Καταρίνα Μπάρλεϊ και ο Πράσινος ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρτ είχαν ζητήσει την αξιοποίηση κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να προσφερθεί βραχυπρόθεσμα στέγη για τους πλέον των 12.000 προσφύγων — εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο είναι παιδιά.
Ήδη οι πρώτες ναυτιλιακές εταιρείες προσέφεραν υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας “Phoenix Reisen”, η οποία έχει την έδρα της στη Βόννη. Ο διευθύνων σύμβουλος Γιοχάνες Τσουρνίντεν είπε στο RND ότι «η εταιρεία έχει πλοία που είναι δεμένα στη Γερμανία, ενώ οι άνθρωποι στη Λέσβο ζουν χωρίς τουαλέτες και χώρους να κοιμηθούν» και προσφέρθηκε «να παραχωρήσει ένα πλοίο». Επίσης η εταιρεία TUI δήλωσε ανοιχτή σε σχετική συζήτηση, αλλά επεσήμανε ότι η εφαρμογή μέτρων ανθρωπιστικής προστασίας και στέγασης αποτελεί κρατική ευθύνη.
Πηγή: ΑΜΠΕ