Skip to main content

Ιράν εναντίον όλων

Μια μεγάλη στροφή στην έως σήμερα διαπραγματευτική στάση τους απέναντι στο Ιράν έκαναν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ακολουθώντας για πρώτη φορά τη γραμμή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, της πρώτης που έδειξε το Ιράν ως εγκέφαλο της επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκατστάσεις της Aramco, στη Σαουδική Αραβία.

Σε ύφος πλέον πιο επιτακτικό, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους την Τεχεράνη να δεχτεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμά της και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, για να πάρουν τη λακωνική απάντηση ότι «παπαγαλίζουν τους παράλογους αμερικανικούς ισχυρισμούς».

Δέκα ημέρες μετά την επίθεση κι έπειτα από τα ευρήματα της έρευνας της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη φέρει το Ιράν και πώς «άλλη ευλογοφανής εξήγηση δεν υπάρχει».

«Ήρθε η ώρα να δεχτεί το Ιράν ένα μακροπρόθεσμο διαπραγματευτικό πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμά του, καθώς και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, που θα περιλαμβάνει τα πυραυλικά προγράμματά του», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των τριών ηγετών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συντονίσουν τη στρατηγική τους απέναντι στο Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση, και οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι παραμένουν πιστοί στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μόνο ο Μπόρις Τζόνσον διαφοροποιήθηκε κάπως δηλώνοντας πως ακόμη και αν ήταν μία «κακή συμφωνία», υπάρχει πάντα η δυνατότητα διαπραγμάτευσης μίας νέας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μάλιστα, ο πρώτος που κατηγόρησε ευθέως το Ιράν χθες, έδωσε λευκή επιταγή στον Ντόναλντ Τραμπ να το κάνει.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να διαπραγματευτεί μία καλύτερη συμφωνία, και αυτός είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Τζόνσον εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία «συμφωνία Τραμπ».

Το Ιράν από την πλευρά του δεν παρέκκλινε ούτε λίγο από την αρχική θέση του επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Χούθι της Υεμένης. Και ξεκαθάρισε διά του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα συμφωνία, εάν όλες οι πλευρές δεν συμμορφωθούν στους όρους της προηγούμενης.

Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιον τρόπο θα αρθεί το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί, δεδομένου μάλιστα ότι δεν είναι μόνο η Τεχεράνη που παρουσιάζεται απρόθυμη. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε χθες την προσπάθεια του Μακρόν να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν υπογραμμίζοντας ότι είναι μεν φίλος, αλλά δεν χρειάζεται να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή. «Ξέρουν ποιον να καλέσουν», τόνισε ο Τραμπ.

naftemporiki.gr