Skip to main content

Παρίσι: Μια συνάντηση Τραμπ – Ροχανί «δεν είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα»

Μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ιρανού ομολόγου του Χασάν Ροχάνι αυτή την εβδομάδα στην Νέα Υόρκη «δεν είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υπονοώντας ότι μια τέτοια συνάντηση, αν και πολυαναμενόμενη, είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.

«Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας καθιστούν ακόμα πιο σοβαρή την κατάσταση των εντάσεων στον Κόλπο (…) Το πλαίσιο αυτό σήμερα περιορίζει ακόμη περιορισμένο τον χώρο (συζητήσεων)», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την παραμονή της έναρξης της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Ροχανί νομίζω ότι δεν είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα. Η προτεραιότητα είναι κατά πόσον μπορούμε να ξαναρχίσουμε μια πορεία αποκλιμάκωσης με τους διάφορους παράγοντες;», είπε ο Λε Ντριάν.

Στα τέλη Αυγούστου στη Σύνοδο Κορυφής G7 στο Μπιαρίτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που ηγείται των προσπαθειών για τη διαφύλαξη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν (JCPOA), είχε πετύχει μια κατ ‘αρχήν συμφωνία του Τραμπ και του Ροχανί για μια συνάντηση, που αναμενόταν να γίνει με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αλλά από τότε, οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που φέρουν τη στήριξη του Ιράν, μείωσαν κατά το ήμισυ την παραγωγή αργού πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και επηρέασαν τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου. Το Ριάντ και η Ουάσιγκτον κατηγόρησαν την Τεχεράνη για την επίθεση. Το Παρίσι, από την άλλη πλευρά, έκρινε ότι ο ισχυρισμός των Χούτι «δεν είναι αξιόπιστος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την προηγούμενη αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ενέκρινε την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στον Κόλπο, δίνοντας ωστόσο έμφαση σε μια «ειρηνική λύση» στην κρίση. Η Γαλλία έστειλε εμπειρογνώμονες στο σημείο της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Aramco για να βοηθήσει να διαλευκανθεί η προέλευση της επίθεσης.

«Οι παράμετροι διαπραγμάτευσης έχουν (ήδη) μειωθεί, ο χώρος έχει συρρικνωθεί από τότε που το Ιράν εφάρμοσε ένα τρίτο σύνολο μέτρων κατά παράβαση της JCPOA και στη συνέχεια υπάρχει η προθεσμία της 6ης Νοεμβρίου» με την απειλή της Τεχεράνης να μειώσει περαιτέρω την τήρηση των δεσμεύσεών της», δήλωσε ο Λε Ντριάν.

Το Ιράν ανακοίνωσε στις 7 Σεπτεμβρίου ότι ξεκίνησε την ανάπτυξη προηγμένων φυγοκεντρωτών για να αυξήσει το απόθεμά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο, παραβιάζοντας με αυτή του την απόφαση τις δεσμεύσεις που είχε λάβει με βάση την JCPOA.

«Το διακύβευμα των συζητήσεων που είναι σε θέση να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, είναι να μάθουμε αν θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία αποκλιμάκωσης που ξεκίνησε και ήταν αντιληπτή» κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G7, πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. «Αυτή η διαδικασία αποκλιμάκωσης βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, πρέπει να υπάρξει κάποια δράση και η ιρανική πλευρά να δηλώσει τι θέλει να κάνει σε αυτό το περιβάλλον», δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο χώρες των οποίων είναι επίσης συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας, καθώς και με τον Τραμπ και τον Ροχανί.

«Η στιγμή αυτή είναι επικίνδυνη για τον κόσμο και η κατάσταση είναι σοβαρή εξαιτίας της σημασίας των επιθέσεων (στη Σαουδική Αραβία) και των στόχων αυτών και…έγιναν όταν πιστεύαμε ότι υπήρχε ένα παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες», συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters