Skip to main content

Πρόταση εκεχειρίας από τους Χούτι προς τη Σ. Αραβία

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε ο ΟΗΕ την πρόταση των στηριζόμενων από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη να σταμαστήσουν κάθε επίθεση απέναντι στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο μίας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. Ο οργανισμός κάνει λόγο για μία πρόταση που θα μπορούσε να «στείλει ισχυρό μήνυμα για τον τερματισμό του πολέμου». Το Ριάντ ωστόσο δηλώνει επιφλακτικό, τονίζοντας ότι περιμένει να δει πράξεις και όχι λόγια.

Η πρόταση της εκεχειρίας έρχεται μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη, με το Ριάντ και την Ουάσιγκτον να δείχνουν από την πλευρά τους το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται κάθε εμπλοκή στις επιθέσεις.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη έχει αφήσει πίσω του 10.000 νεκρούς και εκατομμύρια στα όρια του λιμού, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση, που έχει βιώσει ο κόσμος.Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κλιμάκωσαν δραστικά την διαμάχη το 2015, εξαπολύοντας εναέριες επιδρομές κατά των Χούτι, που είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Σανάα. Οι αντάρτες με τη σειρά τους απάντησαν με επιθέσεις με drones και ρουκέτες. 

«Κρίνουμε τους άλλους από τις πράξεις και όχι από τα λόγια τους» είπε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ριάντ. «Θα δούμε αν (οι Χούτι) θα το πράξουν ή όχι. Όσον αφορά το τι τους ώθησε (να κάνουν αυτήν την πρόταση), θα το εξετάσουμε». 

Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco και ο Τζουμπέιρ επανέλαβε ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιρανικά και δεν εκτοξεύτηκαν από τα νότια, δηλαδή την Υεμένη, αλλά από τα βόρεια της Σαουδικής Αραβίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, AFP