Skip to main content

Βασιλιάς Φίλιππος: Η καταλανική κυβέρνηση έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ισπανίας

Διάγγελμα σε αυστηρό τόνο απηύθυνε χθες ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας κατηγορώντας τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε εσκεμμένα» το Σύνταγμα και ότι «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της χώρας.

Ο μονάρχης, που μέχρι τώρα ήταν πολύ μετρημένος στις τοποθετήσεις του για τη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει εκδηλωθεί στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, διαμήνυσε ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», ανοίγοντας τον δρόμο για την πιθανή λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».

Πιθανή η σύλληψη του Πουτζντεμόν

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας δεν είχε αποκλείσει, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, θα μπορεί να προκηρυχθεί εντός 48 ωρών μονομερώς η ανεξαρτησία της περιοχής από το τοπικό κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC χθες ο πρόεδρος της Καταλονίας διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πιθανόν «στα τέλη της εβδομάδας». «Θα ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία 48 ώρες αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των αποτελεσμάτων» του δημοψηφίσματος επανέλαβε ο Πουτζντεμόν.

Ο ίδιος είχε ζητήσει ανεπιτυχώς να υπάρξει μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διένεξη με τη Μαδρίτη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει για την κρίση σε μια κατεπείγουσα συνεδρίασή του σήμερα.

Μέχρι σήμερα, ο Πουτζντεμόν και η ομάδα του κατάφεραν να αντισταθούν και να ξεπεράσουν όλες τις πιέσεις που δέχθηκαν από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη, αψηφώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και προγραμματίζοντας μυστικά το δημοψήφισμα.

Η καταλανική κυβέρνηση είναι αυτή που «έχει την πρωτοβουλία» και «η κεντρική κυβέρνηση ακολουθεί και προσπαθεί άγαρμπα να κλείσει τρύπες», σχολίασε ο Αντόνιο Τόρες δελ Μοράλ, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο UNED.

Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε το 90% των ψήφων των 2,26 εκατομμυρίων Καταλανών που πήραν μέρος στη διαδικασία, η οποία όμως διεξήχθη δίχως εκλογικούς καταλόγους, δίχως παρατηρητές και δίχως ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, αφού η Μαδρίτη έσπευσε να πάρει μέτρα που εμπόδισαν τις καταλανικές αρχές να έχουν τέτοιες εγγυήσεις.

Το διάγγελμα του βασιλιά Φίλιππου έγινε μετά από μια ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων σε όλη την Καταλονία εναντίον της αστυνομικής βίας, με πολίτες να φωνάζουν συνθήματα όπως «Έξω οι δυνάμεις κατοχής» και «Οι δρόμοι θα είναι πάντα δικοί μας».

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, στις διαδηλώσεις στην καταλανική μητρόπολη συμμετείχαν περίπου 700.000 άνθρωποι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP