Skip to main content

Γερμανική εταιρεία ύποπτη ότι πούλησε κατασκοπευτικό λογισμικό στην Άγκυρα

Ύποπτη ότι προμήθευσε στην Τουρκία λογισμικό που επιτρέπει στις αρχές να κατασκοπεύουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης μέσω των τηλεφώνων τους θεωρείται βαυαρική εταιρεία. Την υπόθεση ερευνούν Γερμανοί εισαγγελείς, ανακοίνωσε σήμερα κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Οι εισαγγελείς του Μονάχου υποψιάζονται πως η FinFisher εξήγαγε παράνομα τον εξοπλισμό αυτόν, ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης, μια συμμαχία ραδιοτηλεοπτικών μέσων και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είναι ήδη φορτισμένες.

Οι γερμανικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για την επιρροή της Άγκυρας στους περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους με τουρκική καταγωγή που ζουν στη χώρα.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στα αιτήματα για σχόλιο που διατυπώθηκαν τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη FinFisher. Επίσης δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο ούτε από τους εισαγγελείς, τη γερμανική κυβέρνηση ή την Τουρκία.

Το λογισμικό, με την ονομασία Finspy, φέρεται ότι αναπτύχθηκε σε τηλέφωνα ακτιβιστών που συμμετείχαν το 2017 σε μια διαμαρτυρία εναντίον των μαζικών συλλήψεων που πραγματοποιούνταν από την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ως απάντηση σε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Το λογισμικό αυτό επέτρεψε στις αρχές να έχουν πρόσβαση στις διευθύνσεις, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ήταν αποθηκευμένα στα τηλέφωνα, σύμφωνα με την κοινοπραξία.

Το 2018, όταν είχαν διατυπωθεί οι πρώτες κατηγορίες από τα ίδια μέσα ενημέρωσης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως δεν είχε εκδώσει άδεια εξαγωγής του λογισμικού.

Τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως είδαν κατάθεση αρκετών ακτιβιστικών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, που περιείχε μια ανάλυση του κωδικού-πηγής του λογισμικού η οποία δείχνει, σύμφωνα με τα μμε, πως δόθηκε στις τουρκικές αρχές από τη γερμανική εταιρεία.

Στην κατάθεση κατονομάζονται πέντε διευθυντές της εταιρείας και άλλοι εργαζόμενοι, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Σε δήλωσή τους, οι ΜΚΟ αναφέρουν πως κατέθεσαν ποινικές προσφυγές σε βάρος αξιωματούχων της εταιρείας επειδή εξήγαγαν το λογισμικό χωρίς άδεια. Διευκρίνισαν πως το κατασκοπευτικό λογισμικό είχε «φυτευτεί» σε μια «πλαστή εκδοχή» ιστότοπου της τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο να βλέπουμε γερμανικό κατασκοπευτικό λογισμικό να χρησιμοποιείται εναντίον δημοσιογράφων και αντιπολιτευόμενων φωνών στην Τουρκία», δήλωσε ο Κρίστιαν Μιρ, εκτελεστικός διευθυντής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στη Γερμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, DPA