Συνολικά 65 κορίτσια σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Σουαζιλάνδη, ενώ μετέβαιναν στην ετήσια γιορτή του Χορού των Καλαμιών, όπου έφηβες χορεύουν γυμνόστηθες μπροστά στον βασιλιά.
Το βράδυ της Παρασκευής δεκάδες κορίτσια ταξίδευαν για το βασιλικό ανάκτορο προκειμένου να λάβουν μέρος στην ετήσια αυτή γιορτή για ανύπαντρες και νέες γυναίκες που δεν έχουν παιδιά. Επέβαιναν στο πίσω μέρος ενός ανοικτού φορτηγού το οποίο προσέκρουσε σε ακινητοποιημένο όχημα στη λεωφόρο που ενώνει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Μπαμπάν και Μαντζίνι.
Η είδηση του πολύνεκρου τροχαίου δεν μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και στους δημοσιογράφους δεν επετράπη να πάρουν φωτογραφίες από το σημείο του δυστυχήματος.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν θάνατοι” χωρίς να ανακοινώσει τον απολογισμό των θυμάτων. «Όι νέες κοπέλες εκείνη την ώρα εκπλήρωναν το βασιλικό τους καθήκον. Υπάρχουν πρωτόκολλα που ακολουθούνται πριν δώσουμε στη δημοσιότητα τις πληροφορίες αυτές», είπε.
Ο Χορός των Καλαμιών, η πιο δημοφιλής λαογραφική εκδήλωση, διαρκεί οκτώ ημέρες και προσελκύει ετησίως έως και 40.000 νέες κοπέλες που παρελαύνουν στολισμένες με φούντες στα εθνικά χρώματα αφήνοντας να διακρίνεται το γυμνό στήθος τους.
Ο πολυγαμικός βασιλιάς της Σουαζιλάνδης Μσουάτι Γ’ διατηρεί το δικαίωμα με την ευκαιρία της γιορτής να επιλέξει μια από τις νέες αυτές. Η Σιντισούα Ντλαμίνι, η 14η και τελευταία μέχρι σήμερα σύζυγός του, είχε επιλεγεί στο Χορό των Καλαμιών το 2013.
Σε ανακοίνωσή του, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Σουαζιλάνδης (SSN), ένα κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, καλεί τη βασιλική οικογένεια να αναλάβει τις ευθύνες της βοηθώντας τις οικογένειες των θυμάτων να θάψουν τα παιδιά τους και να ακυρώσει το φετινό Χορό των Καλαμιών, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Δευτέρα.
Ο Μσουάτι Γ΄στέφθηκε βασιλιάς μετά το θάνατο του πατέρα του το 1982. Κυβερνά ως απόλυτος μονάρχης από το 1986 με τη στήριξη ενός φιλοβασιλικού κοινοβουλίου σε μια χώρα όπου ο πολυκομματισμός παραμένει απαγορευμένος.