Η καθαρή μετανάστευση στη Μεγάλη Βρετανία έχει αυξηθεί σε επίπεδα – ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η μεταναστευτική πολιτική του θα έχει αποτέλεσμα.
Ο κ. Κάμερον δέχεται πιέσεις για να τηρήσει υπόσχεση την οποία έδωσε το 2010 να μειώσει την ετήσια καθαρή μετανάστευση στη Μ. Βρετανία κάτω από τις 100.000. Η υπόσχεση δόθηκε προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες των ψηφοφόρων για την πίεση που ασκείται στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ωστόσο, στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS) του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι ένας καθαρός αριθμός 330.000 ανθρώπων έφθασαν στη Μ. Βρετανία το 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2015, σε σύγκριση με 236.000 την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο.
Το ONS σημείωσε ότι ο αριθμός υπερέβη το προηγούμενο ρεκόρ των 320.000 ανθρώπων το δωδεκάμηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2005.
Τα στοιχεία τα οποία δίνονται στη δημοσιότητα κάθε τέσσερις μήνες προκαλούν συχνά πολιτική αμηχανία στον κ. Κάμερον, ο οποίος επιμένει ότι εξακολουθεί να εργάζεται για την επίτευξη του στόχου των 100.000.
Τα αυξανόμενα επίπεδα της μετανάστευσης είναι ευαίσθητο θέμα για ορισμένους Βρετανούς, αυξάνοντας την υποστήριξη για το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο θέλει να διακοπούν οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εφαρμόσει πολύ αυστηρότερους μεταναστευτικούς κανόνες.
Ο κ. Κάμερον, ο οποίος εξελέγη για μια νέα θητεία τον Μάιο, έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή όρισε συγκεκριμένο στόχο για τη μετανάστευση, καθώς, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μ. Βρετανία δεν μπορεί να εμποδίσει μετανάστες από το εσωτερικό της Ένωσης να έρθουν στη χώρα προκειμένου να εργαστούν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι καθαρός αριθμός 183.000 ανθρώπων έφθασαν στη Μ. Βρετανία από άλλες χώρες της Ε.Ε., 53.000 περισσότεροι απ΄ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.
Το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα του κ. Κάμερον προσπαθεί να θέσει περιορισμούς στη μετανάστευση, καθιστώντας πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις χορήγησης βίζας Θέλει επίσης να καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβαση μεταναστών από το εσωτερικό της Ε.Ε. στο βρετανικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας,
Πολλοί εργοδότες υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες να μειωθεί η μετανάστευση θα κάνει δυσκολότερο γι’ αυτούς να βρουν τους ειδικευμένους εργαζόμενους που χρειάζονται.
«Προσπαθώντας να βρούμε μέτρα για να φτάσουμε έναν ‘φανταστικό’ και ανέφικτο μεταναστευτικό στόχο, δεν δίνουμε στις βρετανικές επιχειρήσεις το σταθερό περιβάλλον που χρειάζονται», δήλωσε ο Σάιμον Γουόλκερ, γενικός διευθυντής του επιχειρηματικού λόμπι Ινστιτούτο Διευθυντών.
Η ομάδα αυτή μαζί με τη δεξαμενή σκέψης Βρετανικό Μέλλον κάλεσαν σε αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Μ. Βρετανίας.