Skip to main content

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ βομβάρδισε εκ νέου θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε εκ νέου σήμερα το πρωί θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκτόξευση ρουκετών και εμπρηστικών μπαλονιών από τον παλαιστινιακό θύλακα προς το νότιο Ισραήλ, το οποίο έχουν εν μέρει αποκλείσει οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε τη Γάζα λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Πέμπτης και στη συνέχεια ξανά σήμερα νωρίς το πρωί σε απάντηση, όπως ανακοίνωσε, στην εκτόξευση επτά ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, έξι από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Γάζα, οι ρουκέτες είχαν κυρίως στόχο την πόλη Σντερότ, που βρίσκεται στη βόρεια έξοδο της Λωρίδας της Γάζας.

Λόγω των συχνών εκτοξεύσεων ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και δύο εβδομάδες οι ισραηλινές αρχές έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε πόλεις όπως η Σντερότ, οι οποίες βρίσκονται γύρω από τη Γάζα.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα σχεδόν κάθε βράδυ από τις 6 Αυγούστου και μετά, ενώ παράλληλα έχει ενισχύσει τον αποκλεισμό της απαγορεύοντας στους Παλαιστίνιους αλιείς να βγαίνουν στη θάλασσα και κλείνοντας το μοναδικό σημείο διέλευσης προϊόντων μεταξύ του θύλακα και του ισραηλινού εδάφους. Λόγω αυτού έχουν σταματήσει οι παραδόσεις καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα την Τρίτη «να κλείσει εντελώς» το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας εκεί.

Αιγυπτιακή μεσολάβηση

Τη Γάζα επισκέφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο, η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ το 1979, και είχε ήδη μεσολαβήσει πέρυσι για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Παρά την εκεχειρία αυτή, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Γάζα ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ, Ισραήλ και Χαμάς αντιπαρατίθενται σποραδικά.

Ρουκέτες και εμπρηστικά μπαλόνια εκτοξεύονται τους τελευταίους μήνες από τη Γάζα, προκειμένου να πιέσουν το Ισραήλ να επισπεύσει τη μεταφορά των χρημάτων αυτών ή σε μια προσπάθεια να πειστεί να χαλαρώσει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα που διαρκεί περισσότερα από δέκα χρόνια.

Κατάλογος αιτημάτων

Στους όρους της εκεχειρίας προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και η παροχή άδειας εργασίας στο Ισραήλ σε Παλαιστίνιους, καθώς το ποσοστό ανεργίας στον θύλακα ξεπερνά το 50%, ενώ μεταξύ των νέων ξεπερνά το 65%.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, αυτά τα θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας αντιπαράθεσης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς και η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, η ισραηλινή κυβέρνηση τόνισε στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ότι περιμένει πρώτα «την επιστροφή στην ηρεμία» προτού εξετάσει «να θέσει σε εφαρμογή» όρους της εκεχειρίας, όπως «η επέκταση της βιομηχανικής ζώνης ανατολικά της Γάζας» και η δημιουργία νέας γραμμής ηλεκτροδότησης προς τον θύλακα.

Εξάλλου η Χαμάς ζητεί να διπλασιαστεί στους 10.000 ο αριθμός των Παλαιστίνιων της Γάζας που θα μπορούν να εισέρχονται στο Ισραήλ για να εργάζονται, μόλις αρθούν οι περιορισμοί που έχουν υιοθετηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τέλος η εκεχειρία προβλέπει την παροχή στη Γάζα από το Κατάρ μηνιαίας οικονομικής βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η πηγή αυτή εξήγησε ότι «το Κατάρ δέχθηκε να την αυξήσει κατά 10 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής του Κατάρ για την ανοικοδόμηση της Γάζας, ο πρεσβευτής Μοχάμεντ αλ Εμάντι, είχε δηλώσει την Τετάρτη το βράδυ ότι «διεξάγονται εντατικές προσπάθειες για να περιοριστεί η κλιμάκωση» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP