Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το ιρανικό καθεστώς θα επεκταθεί και στη διακοπή όλων των πτήσεων από και προς το Ιράν, στους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών οι οποίοι θα τερματιστούν και στα ταξίδια Σαουδαράβων πολιτών στο ιρανικό έδαφος, τα οποία απαγορεύονται.
Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα ότι οι Ιρανοί προσκυνητές θα συνεχίσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στη Μέκκα και τη Μεδίνα.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Ιράν θα πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται «σαν κανονική χώρα» και όχι σαν «επανάσταση», πριν αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.
Η Σαουδική Αραβία έδωσε νωρίτερα διορία δύο ημερών στους διπλωμάτες του Ιράν οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφός της να εγκαταλείψουν τη χώρα, στο πλαίσιο της έντασης στη σχέση Ριάντ – Τεχεράνης για την εκτέλεση Σαουδάραβα σιίτη μουσουλμάνου κληρικού από τις σαουδαραβικές αρχές.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε με τη σειρά του τις σαουδαραβικές αρχές ότι πυροδοτούν την ένταση στην περιοχή.
Σαουδική Αραβία και Ιράν είναι τα κέντρα του σουνιτικού Ισλάμ και του σιιτικού Ισλάμ αντίστοιχα στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές σε διάφορες εσωτερικές συγκρούσεις σε χώρες της περιοχής, όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Υεμένη.
Ο σιίτης κληρικός σεΐχης Νιμρ Αλ Νιμρ, εμβληματική φιγούρα της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Σαουδική Αραβία, καθώς και 46 άλλοι καταδικασμένοι σε θάνατο (κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι, μέλη της Αλ Κάιντα), εκτελέστηκαν το Σάββατο για εγκλήματα σχετικά με τρομοκρατία.