Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα περίχωρα των Σκοπίων, παγιδευμένοι από τις ξαφνικές πλημμύρες στην περιοχή της πρωτεύουσας της ΠΓΔ της Μακεδονίας, που επλήγη από καταρρακτώδεις βροχές τη νύκτα του Σαββάτου. Σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές Σίνγκελιτς, Σταΐκοβσκι, Σμίλκοφτσι και στον περιφερειακό των Σκοπίων, ενώ 56 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών Μίτκο Κάφκοβ διευκρίνισε ότι οι έρευνες για αγνοούμενους και άλλα θύματα θα συνεχισθεί από τον στρατό και την αστυνομία τις επόμενες ημέρες.
Τα θύματα πνίγηκαν, παγιδευμένα στα αυτοκίνητά τους ή στα σπίτια τους, όταν τεράστιοι όγκοι νερού και λάσπης πλημμύρισαν τους δρόμους των περιχώρων των Σκοπίων και τμήμα της περιφερειακής οδού.
Κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις έπληξαν την περιοχή των Σκοπίων προκαλώντας πλημμύρες και αιφνιδιάζοντας «πολλούς ανθρώπους που βρίσκονταν έξω, στους αγρούς, στον περιφερειακό», σύμφωνα με τον δήμαρχο των Σκοπίων Κότσε Τραγιανόφσκι. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για «ένα τεράστιο κύμα, σχεδόν δύο μέτρων, που χτύπησε με μεγάλη ταχύτητα». Ορισμένοι δεν είχαν τον χρόνο να διαφύγουν, πνίγηκαν στα σπίτια τους», μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ των νεκρών, ένα κοριτσάκι οκτώ ετών.
Τρεις νεαροί διηγήθηκαν στο Kanal 5 πώς κατόρθωσαν να σωθούν κολυμπώντας. Ενας οδηγός φορτηγού περιέγραψε πώς μπόρεσε να βγει από το όχημά του που είχε ανατραπεί, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να βοηθήσει ένα ζευγάρι με ένα μωρό που είχε παγιδευθεί στο αυτοκίνητό του που παρασυρόταν από τα νερά μπροστά στα μάτια του. «Το ρεύμα είναι τόσο γρήγορο, δεν ξέρω τι απέγιναν…».
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας, σε διάστημα δύο ωρών 92 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσε στην περιοχή των Σκοπίων, όσο ο μέσος όρος για έναν ολόκληρο μήνα τον Αύγουστο.
ΟΙ αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους και κυρίως με αυτοκίνητο μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης. Τμήμα του περιφερειακού των Σκοπίων είναι κλειστό.
Συνοικίες των Σκοπίων, αλλά και των πόλεων Στιπ και Κίτσεβο βρίσκονταν χωρίς ηλεκτροδότηση μέχρι πριν από λίγες ώρες. Σφοδρές καταιγίδες έπληξαν και την πόλη Τέτοβο, προκαλώντας υλικές ζημίες αλλά όχι και θύματα. Σφοδρές καταιγίνες έπληξαν επίσης την πόλη της Οχρίδας. Την άνοιξη του 2014, τα Βαλκάνια επλήγησαν από τις μεγαλύτερες πλημμύρες εδώ και έναν αιώνα, που προκάλεσαν το θάνατο 47 ανθρώπων στη Σερβία και τη Βοσνία και έπληξαν συνολικά 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους.