Συνολικά 85 κούτε με έγγραφα έχει αποστείλει η Τουρκία στις ΗΠΑ προκειμένου να πετύχει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως εγκέφαλο του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε πως αξιολογούνται τα έγγραφα. «Οι τουρκικές αρχές μάς (έκαναν) αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων αυτών», είπε ενώ πρόσθεσε ότι η πρώτη παράδοση εγγράφων «δεν περιέχει, πιστεύουμε, μια επίσημη αίτηση έκδοσης».
«Μετά από αυτήν πήραμε και άλλα έγγραφα. Τα εξετάζουμε (…) και δεν νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε τέτοια διαπίστωση ακόμα», συνέχισε.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για την εξέταση των εγγράφων, για να αποφανθεί αν ισοδυναμούν με επίσημη αίτηση έκδοσης για τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει ως αυτοεξόριστος στην ανατολική πολιτεία Πεννσυλβάνια από το 1999.
Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν προειδοποιήσει ότι οι δεσμοί της χώρας τους με τις ΗΠΑ θα διαταραχθούν αν η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδόσει τον Γκιουλέν.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Αλλά η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει ότι η Άγκυρα πρέπει να παρουσιάσει ξεκάθαρες αποδείξεις της συμμετοχής του Γκιουλέν στο πραξικόπημα προτού κινηθεί εναντίον του η διαδικασία έκδοσης.
Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει συνωμοτίσει εναντίον της Τουρκίας και έχει καταδικάσει την προσπάθεια πραξικοπήματος.
Ο Τόνερ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν τη Τουρκία να διερευνήσει το πραξικόπημα, αλλά δεν είπε εάν η Τουρκία απάντησε στην προσφορά αυτή.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι έχει χρησιμοποιήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, και επιχειρήσεων στη Τουρκία και το εξωτερικό για να διεισδύσει σε κρατικούς θεσμούς.