Skip to main content

Ισπανία: «Πρώτο βήμα» εν μέσω του μετεκλογικού αδιεξόδου βλέπει ο Ραχόι

Έγινε ένα «πρώτο βήμα» για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου μετά τις τελευταίες εκλογές στη Ισπανία, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του κόμματος Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα.

Ραχόι και Ριβέρα εξήγησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Μαδρίτη ότι συμφώνησαν να υπάρξει διάλογος με επίκεντρο τα «επείγοντα» οικονομικά ζητήματα, όπως ο κρατικός προϋπολογισμός και οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί η μείωση του δημοσίου ελλείμματος, όπως έχει δεσμευτεί η Μαδρίτη έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το γεγονός ότι αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε ώστε να επιλύσουμε τρία ή τέσσερα προβλήματα που τίθενται και είναι σημαντικά για την Ισπανία είναι θετικό» υπογράμμισε ο Ραχόι, ο οποίος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος σε σύγκριση με την Τρίτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

«Εάν δεν διέβλεπα καμία πιθανότητα, δεν θα είχα αποδεχθεί την εντολή (σχηματισμού κυβέρνησης) του βασιλιά» πρόσθεσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, διαβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητά του είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα ενός έτους.

Προς το παρόν, ο Μαριάνο Ραχόι δεν έχει λάβει παρά τη διαβεβαίωση περί αποχής εκ μέρους του κόμματος του Άλμπερτ Ριβέρα από τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ώστε να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτή η διαβεβαίωση δεν επαρκεί και τον υποχρεώνει να επιδιώξει να πείσει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να απόσχε, κάτι που προς το παρόν το PSOE το αρνείται κατηγορηματικά.

Ο ηγέτης των Ciudadanos επανέλαβε ότι δεν θα συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα, όμως θα δεχθεί να διαπραγματευτεί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τον προϋπολογισμό του Κράτους.

«Όχι, δεν θα εγείρουμε προσκόμματα, θα συμβάλλουμε προκειμένου αυτή η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει ξανά» πρόσθεσε ο ίδιος, προτρέποντας τους Σοσιαλιστές να κάνουν το ίδιο.

Οι δύο ηγέτες επέμειναν στο πόσο επείγον είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό από τον Σεπτέμβριο και να ενημερώσει το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου την Κομισιόν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος με στόχο να αποφύγει την επιβολή προστίμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ισπανία να μειώσει το έλλειμμά της, από το 5,1% του ΑΕΠ το 2015, σε 4,6% το 2016, 3,1% το 2017 και 2,2% το 2018.