Skip to main content

Χαμάς: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε λεπτομέρειες στο σχέδιο Μπάιντεν

Σημαία του Ισραήλ σε εγκαταλελειμμένο σπίτι μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. REUTERS/Athit Perawongmetha

Συναντήσεις Μπλίνκεν με Νετανιάχου, Γκαντζ και Γκαλάντ

Η Χαμάς έχει αποδεχθεί την απόφαση για την κατάπαυση του πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες, δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους της μαχητικής οργάνωσης.

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το σχέδιο Μπάιντεν για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ο Sami Abu Zuhri δήλωσε ότι η Χαμάς αποδέχεται την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα τηρήσει το σχέδιο.

«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πραγματική δοκιμασία για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, εξαναγκάζοντας την κατοχή να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο σε εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Abu Zuhri.

Λίγο μετά την έγκριση του σχεδίου από τον ΟΗΕ, η Χαμάς εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι χαιρετίζει την υποστήριξη και ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές για την εφαρμογή του.

Τι ζήτησε ο Γκαντζ από τον Μπλίνκεν

Ο Μπένι Γκαντζ δήλωσε στον Άντονι Μπλίνκεν ότι θα υποστηρίξει «κάθε υπεύθυνο σχέδιο» που θα οδηγήσει στην επιστροφή των ομήρων – δύο ημέρες μετά την αποχώρησή του από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου λόγω διαφωνιών με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά τη συνάντηση στο Τελ Αβίβ σήμερα το πρωί, ο Μπένι Γκαντζ προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στους διαπραγματευτές.

«Το Ισραήλ δεν θα διστάσει να δράσει αποφασιστικά»

Είπε επίσης ότι «το Ισραήλ δεν θα διστάσει να δράσει αποφασιστικά» εάν η απειλή από τη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

Τετ α τετ Μπλίνκεν – Νετανιάχου

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ για να «επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι», να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια.