Skip to main content

Ισραηλινός στρατός: Ελέγχει πλήρως τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας

REUTERS/Ronen Zvulun

Αυξάνεται η κριτική απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Τον πλήρη έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας έχει πάρει ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού. Πρόκειται για μια συνοριακή ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε στρατιώτες επί του εδάφους σε όλον τον διάδρομο αλλά ότι μπορούμε να τον ελέγξουμε και να αποκόψουμε τη γραμμή οξυγόνου που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να αναπληρώνει (τα αποθέματά της) και να μετακινείται εντός και γύρω από αυτήν την περιοχή», είπε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέσα σε 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα, εντοπίστηκαν 20 σήραγγες που οδηγούν στην Αίγυπτο και ότι η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε στην αιγυπτιακή πλευρά.

Τι είναι ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας

Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας είναι μια στενή λωρίδα γης 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, στην οποία περιπολούσε ο ισραηλινός στρατός εντός του παλαιστινιακού θύλακα πριν από τη μονομερή απόσυρση του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.

Νωρίτερα σήμερα, οδομαχίες και βομβαρδισμοί σημειώνονταν στη Ράφα, μία ημέρα μετά την είσοδο ισραηλινών αρμάτων μάχης στο κέντρο της πόλης που τις τελευταίες εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ισραηλινός υπουργός ζητά εκλογές μέχρι το τέλος του 2024

Ένας υπουργός του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου κατηγόρησε την Τετάρτη τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «απέτυχε οικτρά» εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, προκαλώντας την επίπληξη του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, καθώς οι πολιτικές διαιρέσεις βαθαίνουν.

Το μέλος της Κνεσέτ Γκαντί Αϊζενκότ, παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου έχει αποτύχει στην ασφάλεια και την οικονομία και ζήτησε εκλογές μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας σε συνέδριο, ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός, του οποίου ο νεότερος γιος σκοτώθηκε σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο, είπε ότι ο Νετανιάχου παραπλανούσε τους πολίτες με συνθήματα περί «ολοκληρωτικής νίκης» κατά της Χαμάς αντί να είναι ειλικρινής σχετικά με την πολυπλοκότητα του πολέμου στη Γάζα, που διανύει πλέον τον όγδοο μήνα.

«Όποιος λέει ότι θα διαλύσουμε μερικά τάγματα στη Ράφα και μετά θα επιστρέψουμε τους ομήρους, σπέρνει μια λανθασμένη ψευδαίσθηση», είπε. «Θα χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια για να σταθεροποιηθεί [η Γάζα] και στη συνέχεια πολλά ακόμη χρόνια για να οικοδομηθεί μια εναλλακτική λύση στη Χαμάς».

Είπε ότι ο Νετανιάχου απέτυχε να εκπληρώσει τις κορυφαίες υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας για το 2022, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, της επισημοποίησης των διπλωματικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και της ενίσχυσης της οικονομίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP