Skip to main content

Και επισήμως στα τουρκικά σχολικά βιβλία το αφήγημα περί «γαλάζιας πατρίδας»

REUTERS/Dilara Senkaya

Εγκρίθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Στην ύλη των τουρκικών σχολικών βιβλίων εντάσσεται και επισήμως το αφήγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» καθώς εγκρίθηκε το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι στο μάθημα Γεωγραφίας της 9ης τάξης, θα «τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας ενώ θα συζητούνται  και χάρτες που σχετίζονται με τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την «Πατρίδα των Αιθέρων».

Σύμφωνα επίσης με όσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου, στις κατεθυντήριες γραμμές που δίδονται προς τους εκπαιδευτικούς είναι «η αξία του πατριωτισμού να τονίζεται συμπεριλαμβανομένου του ‘δικαιολογημένου’ αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης «να αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».

Σε ό,τι αφορά την 10η τάξη, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι «θα πρέπει να εξηγούνται «η “Γαλάζια Πατρίδα” (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος, Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο), Θάλασσα του Μαρμαρά», οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν /εχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» κλπ.

Στο μάθημα της Ιστορίας, «στον κατάλογο αναγνωσμάτων θα συμπεριληφθούν βιβλία για θέματα όπως το Κυπριακό και το αβάσιμο των αιτιάσεων για τον Πόντο και τους Αρμενίους»