Skip to main content

Το FBI ψάχνει τους κλεμμένους θησαυρούς του Βρετανικού Μουσείου

Μέχρι στιγμής έχουν ανακτηθεί 626 αντικείμενα από τα 1.500 που εκτιμάται ότι έχουν κλαπεί ή αγνοούνται και 100 ακόμη έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί ακόμη στο Μουσείο

Εκτεταμένες έρευνες πραγματοποιεί το FBI για την παράνομη πώληση σε Αμερικανούς αγοραστές εκατοντάδων θησαυρών που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ η αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου έχει ήδη συμβάλλει στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία το μουσείο υποστηρίζει ότι πουλήθηκαν παρανόμως σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πέρυσι ότι αρχαία πετράδια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του, έλειπαν, είχαν κλαπεί ή καταστραφεί. Ένας αγοραστής, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, είπε στο BBC ότι πράκτορας του FBI του έστειλε email ζητώντας πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay.

Ο πράκτορας του FBI είπε ότι βοηθούσαν τη Μητροπολιτική Αστυνομία στην αναζήτηση των αγνοούμενων ή κλεμμένων αντικειμένων από το μουσείο. Ο αγοραστής είπε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα πολύτιμο αντικείμενο. Το FBI δεν ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από αυτόν.

Περίπου 800 αντικείμενα αγνοούνται ακόμη

Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακτηθεί 626 αντικείμενα από τα 1.500 που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή αγνοούνται και 100 ακόμη έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί ακόμη.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί δεν ήταν καταγεγραμμένα και βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναζήτησης τρόπων για να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι οι συλλέκτες συμφωνούν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο, ώστε το προσωπικό να μπορεί να αξιολογήσει.

Ο κατηγορούμενος Πίτερ Χιγκς

Ένας ανώτερος επιμελητής, ο Πίτερ Χιγκς, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή και πώληση αρχαίων αντικειμένων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Το μουσείο πιστεύει ότι ο Δρ. Χιγκς έβαλε στην τσέπη περίπου 100.000 στερλίνες συνολικά. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα σε μια πολιτική υπόθεση που το μουσείο φέρνει εναντίον του Δρ Χιγκς, πιστεύει ότι έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας ως επί το πλείστον μη καταχωρημένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.

Τρεις αγοραστές είπαν ότι ο πωλητής “sultan1966” παρουσιάστηκε ως “Paul Higgins” ή “Paul” στο eBay ή σε σχετικά email. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Δρ. Χιγκς παραδέχτηκε ότι ο λογαριασμός sultan1966 του ανήκε. Ο αγοραστής της Νέας Ορλεάνης, Tonio Birbiglia, δήλωσε στο BBC ότι είχε αγοράσει δύο αντικείμενα από τον  “sultan1966”. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τo βρετανικό δίκτυο.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει ακόμη εξετάσει αυτά τα αντικείμενα, επομένως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αν προέρχονται από τη συλλογή του. Το ένα ήταν ένα διαμάντι από αμέθυστο που απεικόνιζε έναν Έρωτα να καβαλάει ένα δελφίνι, το οποίο ο κ. Birbiglia αγόρασε για 42 λίρες τον Μάιο του 2016.
Το άλλο ήταν ένα πορτοκαλί στολίδι από σκαραβαίο που αγόρασε για 170 λίρες.

Ο κ. Birbiglia, ο οποίος εργαζόταν σε μια γκαλερί αρχαιοτήτων εκείνη την εποχή, είπε ότι ήταν «εντελώς σοκαρισμένος» όταν το FBI επικοινώνησε μαζί του. Είπε ότι πιθανότατα αγόρασε τους πολύτιμους λίθους για να τους πουλήσει, προσθέτοντας «δεν μπορώ καν να θυμηθώ τίποτα από αυτά».
Ζήτησε από το FBI περισσότερες πληροφορίες, όπως φωτογραφίες, ώστε να προσπαθήσει να εντοπίσει πού μπορεί να κατέληξαν.