Skip to main content

Γιατί «εκρήγνυνται» οι μετοχές της πυρηνικής βιομηχανίας στη Wall Street

REUTERS/Brendan McDermid

Μια νέα πυρηνική εποχή ανατέλλει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς προωθούνται νέα σχέδια ενεργειακής μετάβασης: Οι  μετοχές των γιγάντων της πυρηνικής βιομηχανίας έχουν απογειωθεί στη Wall Street.

Σύμφωνα με την VanEck Uranium and  Nuclear Technologies, οι μετοχές των αμερικανικών βιομηχανιών του κλάδου της πυρηνικής ενέργειας έχουν σημειώσει από την αρχή του χρόνου, άνοδο 23%.  

Η Constellation Energy με έδρα την Βαλτιμόρη προηγείται, με την μετοχή της να έχει απογειωθεί κατά 82,32% στη Wall Street. Στο βάθρο για το 2024 βρίσκεται η NRG Energy με άνοδο 59%.

Η Constellation, με κεφαλαιοποίηση 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 14.000 υπαλλήλους, είναι ένας τιτάνας εξειδικευμένος στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, με δύο εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Διαχειρίζεται όμως το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 15 σταθμούς, συνολικής  ισχύος 19.000 μεγαβάτ .

Η Vistra Corporation, ιδιοκτήτρια τεσσάρων εργοστασίων και ένας από τους βασικούς παίκτες του κλάδου (6.400 MW) είναι επίσης μια από τις μεγάλες χρηματιστηριακές εκπλήξεις χάρη σε αυτή την ευφορία, με αυξήσεις 142%. Ο δεύτερος μεγαλύτερος «πυρηνικός» τιτάνας της χώρας, ανεβαίνει με βραδύτερο ρυθμό με άνοδο 6,58% φέτος λόγω της παρουσίας του επίσης σε φυσικό αέριο και άλλες πηγές ενέργειας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αγορά πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 4,8% έως το 2027.

Όπως μισό αιώνα πριν

Πολλοί αναλυτές θεωρούν μάλιστα ότι ο κλάδος είχε να βιώσει κάτι τέτοιο από το 1973, όταν ο ΟΠΕΚ εμφανίστηκε από το πουθενά, βυθίζοντας  ολόκληρη τη Δύση σε ύφεση με το  εμπάργκο πετρελαίου, λόγω του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

Ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, βλέποντας την τιμή του πετρελαίου να διπλασιάζεται, ανακοίνωσε ένα ιστορικό σχέδιο για την κατασκευή 1.000 πυρηνικών σταθμών στις ΗΠΑ μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Τελικά, η κρίση αποφεύχθηκε, το πετρέλαιο άρχισε να ρέει ξανά, οι ΗΠΑ έγιναν από τις βασικές χώρες παραγωγής αργού και η επιλογή της πυρηνικής ενέργειας περιορίστηκε σε μόνο 94 εργοστάσια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που έχει τις περισσότερες εγκαταστάσεις και την υψηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια στον κόσμο (95.835 μεγαβάτ) ή το 18% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ακολουθούν: η Γαλλία με 56 πυρηνικά εργοστάσια και παραγωγή 61.370 μεγαβάτ και η Κίνα με 52.181 μεγαβάτ και 54 μονάδες.

Με την κυβέρνηση Μπάιντεν να προωθεί τη μετάβαση σε μια οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, έχουν αλλάξει τα πάντα.

Σήμερα λειτουργούν περίπου 217 εργοστάσια παραγωγής άνθρακα στις ΗΠΑ, μια κατάσταση που η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι έρχεται σε σύγκρουση με τα σχέδια της πράσινης μετάβασης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Λευκός Οίκος καλεί τις πολιτείες να αλλάξουν τις ενεργειακές μονάδες τους από τον ρυπογόνο άνθρακα, σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

«Η μετάβαση από τον άνθρακα στην πυρηνική ενέργεια μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος κατασκευής νέων εργοστασίων, δημιουργώντας παράλληλα καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας τη δημόσια υγεία», ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση σε δήλωση σχετικά με τα πυρηνικά της σχέδια.

Συστοιχίες μικρών αντιδραστήρων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να ξεκινήσει τώρα ένα νέο πρόγραμμα «μικρών προσιτών πυρηνικών αντιδραστήρων» με τους οποίους, ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να λύσουν «πράσινα» το ενεργειακό πρόβλημα.

Η ιδέα είναι να μεταφερθούν αυτές οι «πυρηνικές συστοιχίες» σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Ένα παράδειγμα είναι ο βόρειος Καναδάς, όπου οι ψυχόμενοι αντιδραστήρες είναι ιδανικοί για θέρμανση ή παροχή ενέργειας στην τοπική βιομηχανία», εξηγεί ο Γκέερτ-Γιαν ντε Χάας ,διευθυντής της ολλανδικής NRG Energy.

Όπως λέει, «η πυρηνική βιομηχανία όχι μόνο πιστεύει πώς  δεν θα βρίσκεται πλέον σε διαδικασία υποχώρησης, σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας (ηλιακή, αιολική κλπ.), αλλά προβλέπεται πώς θα υπάρξει σαφής αναπτυξιακή διαδικασία τα επόμενα χρόνια».

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο Μπάιντεν είναι «η αποφυγή του κλεισίματος υφιστάμενων εργοστασίων, η χρηματοδότηση προηγμένης τεχνολογίας αντιδραστήρων και η απλούστευση της διαδικασίας παραχώρησης νέων πυρηνικών εργοστασίων»

Πυρηνική ευφορία

«Μετά από 30 χρόνια πτώσης ή στάσιμης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το έθνος θα χρειαστεί το ισοδύναμο 34 νέων πυρηνικών σταθμών σε πέντε χρόνια», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Constellation Energy, Τζο Ντομίγκες εκτιμά μάλιστα ότι τόσο η κοινή γνώμη, όσο και οι πελάτες, βλέπουν πώς θα υπάρξει μια  ισχυρή και αυξανόμενη υποστήριξη για την πυρηνική βιομηχανία τις επόμενες δεκαετίες, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

«Το πιο πολύτιμο αγαθό στον κόσμο είναι η καθαρή ενέργεια και ουδείς άλλος κλάδος είναι σε καλύτερη θέση για να εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις», τονίζει.

Αυτή η «πυρηνική» ευφορία επέτρεψε στην Constellation να εκδώσει το πρώτο πράσινο εταιρικό ομόλογο, αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων και με το οποίο σκοπεύει να επεκτείνει τη βιομηχανία της. Ο πυρηνικός « στόλος» της  εταιρείας άρχισε να παράγει 45.291 γιγαβατώρες το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με 42.463 γιγαβατώρες, στο ίδιο διάστημα, το προηγούμενο έτος.

Στην πραγματικότητα, η στρατηγική της εταιρείας είναι να αυξήσει την πυρηνική παραγωγή κατά 135 μεγαβάτ σε πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, βελτιώνοντας τις τρέχουσες εγκαταστάσεις της σε μια μεσοπρόθεσμη διαδικασία για να προσθέσει 1.000 μεγαβάτ δυναμικότητας χάρη σε βελτιώσεις σε 14 μονάδες.

Η πυρηνική ευφορία ενισχύεται από το γεγονός ότι η ανάπτυξη του κλάδου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει την ίδια προσέγγιση στις κλιματικές πολιτικές και δεν αναφέρει τα πυρηνικά στο εκλογικό του πρόγραμμα, ποντάροντας σε μια ισχυρή επέκταση των σχιστολιθικών γεωτρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πυρηνική ενέργεια έχει τη διακομματική συναίνεση .