Skip to main content

Ρόμπερτ Φίτσο: Ποιος είναι ο αμφιλεγόμενος Σλοβάκος πρωθυπουργός που έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας

EPA/MARTIN DIVISEK

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας

Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1964, ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος υπήρξε σήμερα στόχος δολοφονικής απόπειρας, ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας το 2023. Είχε διατελέσει επίσης πρωθυπουργός σε ακόμη δύο θητείες, από το 2006 έως το 2010 και από το 2012 έως το 2018.

Δικηγόρος στο επάγγελμα ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με το κομμουνιστικό κόμμα λίγο πριν από τις ταραχές του 1989 που οδήγησαν στη διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Ίδρυσε το κεντροαριστερό κόμμα Smer-SD το 1999, αφού απορρίφθηκε για υπουργική θέση από τη Δημοκρατική Αριστερά, τους πολιτικούς κληρονόμους των κομμουνιστών.

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, έχοντας υπηρετήσει συνολικά τον θώκο για πάνω από 10 χρόνια. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1992 (στην ενωμένη Τσεχοσλοβακία), ενώ αργότερα διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

REUTERS/Nadja Wohlleben/File Photo

Διανύοντας καριέρα τριών δεκαετιών, κατάφερε να ελίσσσεται με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα θέσεων: Αλλοτε υιοθετώντας τις mainstream φιλοευρωπαϊκές απόψεις και άλλοτε εγκολπώνοντας μία έντονα εθνικιστική και αντιδυτική ρητορική προοριζόμενη κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.

Στα 30 αυτά χρόνια απεδείχθη περισσότερο από πρόθυμος (και ικανός) να αλλάζει ρότα ανάλογα με την κοινή γνώμη ή την πολιτική συγκυρία.

Μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2006, σχημάτισε την πρώτη του κυβέρνηση.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2010 διετέλεσε βουλευτής της αντιπολίτευσης, κατέχοντας ουσιαστικά τη θέση του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

EPA/MARTIN DIVISEK

Μετά από πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργικού συμβουλίου της Iveta Radičová, διορίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός αφού οδήγησε το Smer σε μια συντριπτική εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2012, κερδίζοντας 83 έδρες και σχηματίζοντας κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, την πρώτη τέτοια από το 1989.

Το 2013 δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2014. Ο Φίτσο έχασε τις εκλογές από τον πολιτικό του αντίπαλο Andrej Kiska στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στις 29 Μαρτίου 2014.

Η παραίτηση

Στις 15 Μαρτίου 2018, λόγω της πολιτικής κρίσης που ακολούθησε τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ, ο Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Αντρέι Κίσκα, ο οποίος στη συνέχεια ανέθεσε επίσημα στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Πέτερ Πελεγκρίνι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Εάν η Smer εισέλθει στην κυβέρνηση, δεν θα στείλουμε ούτε μία σφαίρα πυρομαχικών στην Ουκρανία», είχε δηλώσει στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

Η σύγκριση με τον Όρμπαν

Αυτό, καθώς και η δέσμευσή του να αντισταθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έκανε ορισμένους παρατηρητές να τον συγκρίνουν με τον λαϊκιστή ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2023, ο Φίτσο διεξήγαγε εκστρατεία για την παύση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Το κόμμα του (Smer), κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, με 22,95% των ψήφων και κερδίζοντας 42 έδρες.

Ο Φίτσο σχημάτισε κυβένρηση συνασπισμού με το Hlas και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας και ξεκίνησε την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός στις 25 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Φίτσο αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό περίπου 20 κρατών υπό τσεχική ηγεσία για την προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Εμπλεκόμενος σε καταγγελίες για διαφθορά που πάντα αρνιόταν, ο Φίτσο είναι θρασύς και ευθύς, με προτίμηση στο bodybuilding, το ποδόσφαιρο και τα γρήγορα αυτοκίνητα.

Ο θαυμασμός του στον Πούτιν

Ο Φίτσο θαυμάζει τόσο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν θα επέτρεπε τη σύλληψη του Ρώσου προέδρου βάσει διεθνούς εντάλματος αν ερχόταν στη Σλοβακία, όσο και τον ανελεύθερο ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, «ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και του λαού του».

Επαναλαμβάνοντας σταθερά ότι στο επίκεντρό της πολιτικής του βρίσκονται μόνο τα σλοβακικά συμφέροντα, ο Φίκο έχει κατα καιρούς εξοργίσει την ΕΕ και διεθνείς ΜΚΟ, προσβάλλει τους αντιπάλους του, και έχει προβεί σε ισχυρισμούς για σχέδιο πραξικοπήματος και νοθευμένες εκλογές.

Τάσσεται επίσης σθεναρά ενάντιος στη μετανάστευση –θέμα που υπήρξε βασικός παράγοντας για τη νίκη του στις εκλογές του 2016. Απορρίπτει τις ιδέες γθα «μια ξεχωριστή μουσουλμανική κοινότητα στη Σλοβακία», ενώ πιο πρόσφατα, επέκρινε τον γάμο ομοφύλων και περιέγραψε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ως «διαστροφή».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid έγινε η πιο σημαντική φωνή της χώρας ενάντια στις μάσκες, τα lockdown και τον εμβολιασμό. Πριν αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, εκμεταλλεύτηκε τα υψηλά επίπεδα φιλορωσικού αισθήματος στη Σλοβακία για να υπονομεύσει την φιλοδυτική πορεία της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από: The Guardian, BBC, Sky News