Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Το Πεκίνο να σταματήσει να στηρίζει στη Ρωσία

REUTERS/Annegret Hilse

Προειδοποιήσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ στο Πεκίνο

Το Πεκίνο πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία, αν θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκεπτόμενος το Βερολίνο.

«Πέρυσι, η Ρωσία εισήγαγε το 90% της μικροηλεκτρονικής της από την Κίνα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πυραύλων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών. Η Κίνα εργάζεται επίσης για να παρέχει στη Ρωσία βελτιωμένες δορυφορικές δυνατότητες και απεικόνιση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη.

«Η Κίνα λέει ότι θέλει καλές σχέσεις με τη Δύση. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν μπορούν να τα έχουν και τα δύο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το Πεκίνο αρνείται ότι βοηθάει άμεσα τη Ρωσία με τον πόλεμό της στην Ουκρανία, αλλά έχει επαινέσει τη «χωρίς όρια» φιλία με τη Μόσχα και οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις τους μετά την έναρξη των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στη γείτονα.

Πηγή: CNBC

Διαβάστε ακόμη

Σι Τζινπίνγκ προς Μπλίνκεν: Κίνα και ΗΠΑ να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι