Skip to main content

Ιράν: Πώς έστησε το σκηνικό «ούτε γάτα ούτε ζημιά», κι έμειναν όλοι ευχαριστημένοι

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Τι έδειξαν δορυφορικές εικόνες που έχει στην διάθεσή του αποκλειστικά ο Economist

Όταν το Ιράν και το Ισραήλ αντάλλαξαν πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στις αρχές του μήνα, ο κόσμος προετοιμάστηκε για έναν ολοκληρωμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Στο τέλος και οι δύο πλευρές, αφού έκαναν με βίαιο τρόπο ξεκάθαρη την θέση τους, άφησαν τα πράγματα στην ησυχία τους.

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν τώρα πώς το Ιράν έσωσε τα προσχήματα και υποχώρησε: απλά αντικατέστησε ένα κατεστραμμένο ραντάρ αεράμυνας με ένα καινούργιο.

Στις 19 Απριλίου, ως απάντηση στο ιρανικό μπαράζ κατά του Ισραήλ λίγες ημέρες νωρίτερα, ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους από αέρος προς μια αεροπορική βάση όχι μακριά από το πυρηνικό συγκρότημα της Νατάνζ, νότια της Τεχεράνης.

Η τοποθεσία είναι κομβική για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το υπερασπίζεται κατά βάση με το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι φαίνεται να κατάφεραν άμεσο χτύπημα.

Το σκηνικό που στήθηκε

Χτύπησαν ένα ραντάρ 30n6e2 “Tombstone”, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει τις εισερχόμενες αεροπορικές και πυραυλικές απειλές, που επιτρέπουν στους πυραύλους αναχαίτισης να τις εξουδετερώνουν, σύμφωνα με την ανάλυση του Chris Biggers, ενός αναλυτή εικόνων που εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Γεωπληροφορικής των ΗΠΑ.

Νέες εικόνες που αποκτήθηκαν από τον Biggers και έχει αποκλειστικά ο Economist δείχνουν τώρα ότι το Ιράν, την επόμενη ημέρα, έκανε μια αλλαγή. Αντικατέστησε το Tombstone με ένα διαφορετικό ραντάρ 96l6e “Cheese board”, τοποθετώντας το στο ίδιο σημείο.

Κράτησε επίσης τα κανόνια εκτόξευσης των αναχαιτιστικών πυραύλων σε όρθια θέση, σαν να ήταν έτοιμα για βολή.

«Πρόκειται για εξαπάτηση», συμπεραίνει ο Chris Biggers, «για να υποθέσουμε ότι ο χώρος είναι ακόμα σε λειτουργία. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι» καθώς το νέο ραντάρ δεν είναι συμβατό με τo σύστημα των S-300.

Το Ιράν είναι απίθανο να ξεγελάσει την Αμερική ή το Ισραήλ, οι οποίοι διαθέτουν δορυφόρους υψηλής τεχνολογίας ώστε να έχουν την πλήρη εικόνα. Αλλά επιτρέπει στους προπαγανδιστές της χώρας να ισχυρίζονται ότι όλα είναι καλά.

Αυτό βέβαια μπορεί αποτρέπει μια ευρύτερη κρίση.

Πηγή: Economist

Η δύναμη των δορυφορικών εικόνων

Οι διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, που κάποτε ήταν προνόμιο μερικών μεγάλων κρατών, μπορούν πλέον να αποκαλύψουν τις απόπειρες συγκάλυψης γεγονότων από τις κυβερνήσεις.

Βέβαια, οι αμερικανικές δορυφορικές εταιρείες υπόκεινται εδώ και καιρό σε νομικούς περιορισμούς όσον αφορά τη δημοσίευση εικόνων υψηλής ανάλυσης από το Ισραήλ. Αν και οι περιορισμοί αμβλύνθηκαν πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι πάροχοι εξακολουθούν να είναι διστακτικοί όσον αφορά τη δημοσίευση ευκρινών εικόνων ευαίσθητων ισραηλινών περιοχών. Αυτό δημιουργεί στρεβλή εικόνα.

Βασιζόμενοι στο παραπάνω, οι υποστηρικτές του Ιράν κυκλοφόρησαν εικόνες χαμηλής και μέσης ανάλυσης για να υποδηλώσουν ότι οι επιθέσεις τους στις 13 Απριλίου ήταν εξαιρετικά ακριβείς.

Στην πραγματικότητα, τα χτυπήματα αυτά ήταν ενδεχομένως λιγότερο ακριβή από την επίθεση του Ιράν σε αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιράκ πριν από τέσσερα χρόνια, σημειώνει ο Decker Eveleth του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury, ο οποίος έχει μελετήσει εικόνες υψηλής ανάλυσης από ιδιωτικές πηγές, .

Παρόλα αυτά, η απουσία ξεκάθαρων αποδείξεων επιτρέπει στο Ιράν να διεκδικήσει τη νίκη .Όπως και η αλλαγή του ραντάρ, αυτό μπορεί να βολεύει όλους τους ενδιαφερόμενους.

naftemporiki.gr