Skip to main content

Διαβουλεύσεις ΗΠΑ- Ισραήλ για την Ράφα

Φωτ. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση την Πέμπτη, η οποία αναμενόταν να περιλαμβάνει συζήτηση τόσο για τα σχέδια του Ισραήλ για την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα όσο και για το ενδεχόμενο αντίποινων χτυπημάτων κατά του Ιράν.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνάντηση αποτελεί συνέχεια παρόμοιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα για να αποφύγει περισσότερες απώλειες Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, όπου σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την επίθεση του Ισραήλ.

Προσπάθειες αποτροπής της κλιμάκωσης

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων σε απάντηση στην εκτόξευση από το Ιράν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, καταιγισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποτρέψει τους Ισραηλινούς από τα αντίποινα για να αποφύγει να πυροδοτήσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση, δήλωσε δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ηγείτο των συνομιλιών από την αμερικανική πλευρά, ενώ συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο απεσταλμένος του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκαρκ. Ο υπουργός στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντερμέρ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι ηγούνταν της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις διαδικτυακές συνομιλίες, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα θέματα θα περιλαμβάνουν “τον επιχειρησιακό και ανθρωπιστικό σχεδιασμό για τη Ράφα”.

Στη Ραμάλα, η παλαιστινιακή κυβέρνηση κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να “παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας”.

Πηγή: Reuters