Skip to main content

«Η ΕΕ συνδέει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό» – Αντιδράσεις από την Άγκυρα

«Παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού οράματος των Βρυξελλών για την Τουρκία και τις παγκόσμιες εξελίξεις»

Η Άγκυρα επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύνδεση των δεσμών Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως άλλο ένα παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού οράματος των Βρυξελλών για την Τουρκία και τις παγκόσμιες εξελίξεις.

«Τα συμπεράσματα για την Τουρκία από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου 2024, αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού οράματος της ΕΕ για την Τουρκία και τις παγκόσμιες εξελίξεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 18 Απριλίου.

Η ανακοίνωση της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Το Συμβούλιο της ΕΕ πραγματοποίησε στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία  στις 17 Απριλίου και οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποτυπώθηκαν στην κοινή δήλωση.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στην ΕΜΑ [Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων], σεβόμενο τις αρμοδιότητες των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή γραμμή για μια «αμοιβαία επωφελή σχέση» με την Τουρκία – Τι αναφέρεται για το Κυπριακό

Η κοινή ανακοίνωση έχει συνταχθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων Josep Borrell, ο οποίος συνέστησε στην ΕΕ να ξεκινήσει συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση της έκδοσης visa για τους Τούρκους υπηκόους.

«Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell και την Επιτροπή, παρόλο που στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία», δήλωσε η Άγκυρα.

Τα συμπεράσματα της ΕΕ ανέφεραν ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανάληψη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας», με εκκλήσεις για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

«Απαραίτητο να εγκαταλείψουμε μια αντίληψη που περιορίζει αυτές τις πολύπλευρες σχέσεις στο Κυπριακό»

«Η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε μια αντίληψη που περιορίζει αυτές τις πολύπλευρες σχέσεις στο Κυπριακό. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά ούτε στο πρόβλημα, ούτε στα άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», ανέφερε η Άγκυρα στην απάντησή της.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπογραμμίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναληφθούν μόνο εάν οι συνομιλίες θα δεσμεύουν την ισότιμη κυριαρχία και την ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων.

Ξεκαθάρισαν ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση έχουν λήξει προ πολλού.

Η τουρκική δήλωση υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην ΕΕ.

«Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε ορισμένους τομείς. Κατά την προσεχή περίοδο, θα επανεξετάσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και την έκταση των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκική Δημοκρατία», προστίθεται.

Πηγή: hurriyetdailynews