Skip to main content

Κροατία: «Πύρρειος νίκη» για τον Αντρέι Πλένκοβιτς

REUTERS/Antonio Bronic

Κέρδισε λιγότερες έδρες από το 2020, δύσκολες προμηνύονται οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού

Οι κυβερνώντες συντηρητικοί επικράτησαν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, αλλά με λιγότερες έδρες απ’ ό,τι το 2020, κάτι που μπορεί να σημαίνει δύσκολες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση άνω του 80% των ψηφοδελτίων, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς κερδίζει 61 έδρες, από τις 66 που είχε κερδίσει το 2020. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι σοσιαλδημοκράτες (SDP) του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς, οι οποίοι κερδίζουν 42 έδρες.

Αμφότερα τα κόμματα απέχουν πολύ από τις 76 έδρες που χρειάζονται για να κυβερνήσουν μόνα τους.

«Δεν είναι τα αποτελέσματα που ελπίζαμε», λένε οι Σοσιαλδημοκράτες

«Δεν είναι τα αποτελέσματα που ελπίζαμε», παραδέχθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Πέντια Γκρμπιν. «Όμως έχουμε τώρα μπροστά μας μέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνες διαπραγματεύσεων. Διαπραγματεύσεις που θα φέρουν την αλλαγή, η οποία θα κάνει την Κροατία μια χώρα απαλλαγμένη από τη διαφθορά», δήλωσε.

«Και αυτό αρχίζει από αύριο, με όλους αυτούς που έχουν πει πως δεν θα κάνουν συνασπισμό με το HDZ. Είναι καιρός να δούμε αν ήταν ψέματα ή αν θέλουν πραγματικά την αλλαγή».

Πίσω από τα δύο μεγάλα κροατικά κόμματα, η εθνικιστική δεξιά του κινήματος Πατρίδα έρχεται στην τρίτη θέση με 13 έδρες. Ακολουθούν οι υπερσυντηρητικοί του Most, που μπορεί να κερδίσουν 11 έδρες. Το κόμμα της οικολογικής αριστεράς Mozemo αναμένεται να πάρει 10 έδρες.

Όλες οι επιλογές για κυβέρνηση συνασπισμού είναι ανοιχτές.

«Είναι σαφές ότι είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη της Κροατίας και θα μιλήσουμε με όλους αυτούς που θα μας καλέσουν», δήλωσε χθες το βράδυ ο επικεφαλής του κόμματος Πατρίδα Ιβάν Πενάβα προσθέτοντας: «όλα τα στρατόπεδα μας καλούν».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ