Skip to main content

Αθλιότητα εναντίον βρετανίδας δημοσιογράφου που ερευνούσε το «deepfake» πορνό

Η πιο συγκλονιστική ανακάλυψη που έκανε ήταν ότι κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο «deepfake» πορνό με την …ίδια

Η βρετανίδα δημοσιογράφος Κάθι Νιούμαν ερευνούσε για λογαριασμό ενός τηλεοπτικού δικτύου το πώς η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται από εγκληματίες του διαδικτύου, μεταξύ άλλων για τη δημιουργία του λεγόμενου «deepfake» πορνό.

Η Νιούμαν είχε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με υλικό που μοιράζεται στο διαδίκτυο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία υλικού σεξουαλικής φύσης. Μαζί με την ομάδα της είχαν εντοπίσει πώς κάποιοι χάκερς είχαν καταφέρει να φτιάχνουν διάφορα προκλητικά βίντεο με διασημότητες, όπως η Τέιλορ Σουίφτ, η αμερικανίδα βουλευτίνα Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, αλλά  και η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι μόνο το «deepfake» πορνό της Τέιλορ Σουίφτ είχε προβληθεί περίπου 45 εκατομμύρια φορές στο διαδίκτυο. «Η κλίμακα και ο αντίκτυπος αυτού του νέου και ύπουλου φαινομένου ήταν τρομακτικοί. Οι πέντε πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες με deepfake πορνό είχαν σχεδόν 100 εκατομμύρια προβολές μέσα σε τρεις μήνες.

Η πιο συγκλονιστική ανακάλυψη που έκανε όμως η Νιούμαν ενώ ερευνούσε το θέμα ήταν ότι κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο επίσης «deepfake» πορνό με την …ίδια. «Είχα συνηθίσει να παρακολουθώ τέτοια fake video, γράφει η Νιούμαν στους Times. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν διαφορετικά. Το βίντεο ήταν «μια γκροτέσκα παρωδία». «Ήταν αναμφισβήτητα το πρόσωπό μου, αλλά είχε επιδέξια τοποθετηθεί στο γυμνό σώμα κάποιας άλλης», λέει η Νιούμαν. Περιέργως, οι χάκερς είχαν αντικαταστήσει τα … σγουρά μαλλιά της. «Αργότερα κατάλαβα ότι η AI εξακολουθεί να παλεύει με τις… μπούκλες», γράφει ειρωνικά.

Η Νιούμαν είπε ότι ένιωσε άθλια, καθώς ένας άγνωστος δράστης μπόρεσε να χρησιμοποιήσει άμεσα τη διαθέσιμη τεχνολογία για να «δείξει ότι δήθεν μετείχε σε μια σειρά σεξουαλικών δραστηριοτήτων».

Οι κρατικές υπηρεσίες ψηφιακής προστασίας σε όλον τον κόσμο «είναι πολύ πίσω, σε σχέση με την τεχνολογία και τους δράστες που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν για κακοποίηση γυναικών», τονίζει η βρετανίδα δημοσιογράφος.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι θα ασκήσει δίωξη σε εκείνους που δημιουργούν αυτά τα deepfakes.

Στα τέλη Μαρτίου, η Κομισιόν δημοσίευσε επίσης  κατευθυντήριες οδηγίες για την καταπολέμηση της πολιτικής παραπληροφόρησης, με στόχο την αποτροπή της παραπλάνησης των ψηφοφόρων με βίντεο, φωτογραφίες ή και φωνητικές ηχογραφήσεις πολιτικών. Αλλά, δυστυχώς, οι εγκληματίες του διαδικτύου είναι ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά…