Skip to main content

Γαλλία: Πρόωρες εκλογές θα ζητήσει η άκρα δεξιά, αν νικήσει στις ευρωεκλογές

EPA/Guillaume Horcajuelo
«Όταν έχουμε 10 με 15 μονάδες διαφορά από το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε ο Μπαρντελά

Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 14 ποσοστιαίες μονάδες των «Μακρονιστών»

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Μαρίν Λε Πεν, δήλωσε πώς αν το κόμμα του έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές, θα ζητήσει το ίδιο βράδυ τη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Οι ευρωεκλογές είναι οι μόνες εθνικές εκλογές στη διάρκεια της πενταετίας και θα πρέπει επομένως να επιτρέψουν στους Γάλλους να εκφραστούν για την κυβερνητική πολιτική», δήλωσε ο επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο της RN.

Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 14 ποσοστιαίες μονάδες των «Μακρονιστών» . Σε δημοσκόπηση της Toluna-Harris Interactive που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Εθνική Συσπείρωση έλαβε το 30% στην πρόθεση  ψήφου και ακολουθεί το κόμμα του προέδρου Μακρόν με 16%.

«Όταν είμαστε στην εξουσία, όταν έχουμε 10 με 15 μονάδες διαφορά από το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, υπάρχει πρόβλημα, όχι νομιμότητας, αλλά αξιοπιστίας για την προεδρική πλειοψηφία», υποστήριξε ο Μπαρντελά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έχει άλλη λύση από την επιστροφή στις κάλπες».

«Θα ζητήσω τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης το ίδιο απόγευμα », προειδοποίησε ο ακροδεξιός ηγέτης μιλώντας στο BFMTV.

Ο Μπαρντελά εκτίμησε επίσης ότι «54 μέρες πριν τις ευρωεκλογές όλοι μιλούν όπως εμείς», στοχεύοντας ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ, ο οποίος αυτή την εβδομάδα πρέπει να κάνει ανακοινώσεις για την ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη

Η «εξέγερση» στρίβει άκρα δεξιά