Skip to main content

Σάββας Καλεντερίδης για σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν: Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας και γιατί κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα

Majid Asgaripour/WANA via REUTERS

Ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας ανέλυσε τα δεδομένα και τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας

Η Τεχεράνη δεν είχε άλλη επιλογή από το να απαντήσει με κάποιον τρόπο στο ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο της στη Δαμασκό, εκτιμά ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης και εξηγεί πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα στο εξής.

«Το Ιράν βασανίστηκε για να πάρει αυτή την απόφαση. Θα μπορούσε να αντιδράσει χρησιμοποιώντας και πάλι τους πληρεξούσιους του. Όμως αυτό δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες της διαφύλαξης του κύρους του. Αν δεν έκανε την επίθεση, θα μπορούσε να έχει πρόβλημα και με τους πληρεξουσίους, τον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης που κάνουν τόσο καιρό θυσίες και βλέπουν το ίδιο να μην αντιδρά», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής, ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι ειδοποίησε Τουρκία, ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι ήταν μία οριοθετημένη απάντηση, ένα «ισοδύναμο». 

Ο κ. Καλεντερίδης υπενθύμισε και πως πριν από κάποια χρόνια είχαμε φτάσει κοντά στον πόλεμο, γιατί το Ισραήλ ήθελε να εξουδετερώσει την πυρηνική απειλή του Ιράν. «Αν το Ισραήλ θεωρήσει ότι βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί και το ίδιο στο Ιράν, τότε θα το πράξει. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα αν θα γίνει ή όχι» τόνισε.

Αν ωστόσο επιλέξει τελικά την ανοιχτή σύγκρουση, τότε, όπως εξήγησε, στόχος του δεν θα είναι μόνο οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά και η ανατροπή των ισλαμιστών στην Τεχεράνη.

Το ενδεχόμενο της ανοιχτής σύγκρουσης και η εμπλοκή ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας

Αν πάμε σε επέκταση του πολέμου, με ανοιχτή πολεμική εμπλοκή Ιράν και Ισραήλ (και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ), τότε

  • Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ θα πάρει φωτιά η παγκόσμια οικονομία
  • Αν επιχειρήσουν μία μετεξέλιξη του Ιράν σε κάτι άλλο από αυτό που είναι τώρα, Ρωσία και Κίνα θα αντιδράσουν. Το ζήτημα θα γίνει παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Ο διττός ρόλος της Τουρκίας

Όσον αφορά στον ρόλο της Τουρκίας, αυτός, σημείωσε ο κ. Καλεντερίδης, φαινομενικά αναβαθμίζεται. Η Τουρκία έχει ένα ραντάρ στη Μαλάτια που μεταφέρει προειδοποιήσεις για πυραυλικές απειλές στον ΝΑΤΟ. Μέσω αυτού του ραντάρ μπορεί λοιπόν το ΝΑΤΟ να ειδοποιεί το Ισραήλ, ενώ η Τουρκία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με το Ιράν.

Βλέπουμε ουσιαστικά ένα διπλό παιχνίδι της Τουρκίας στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, όπως είδαμε και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και κίνδυνοι για τη γειτονική χώρα. Αν πάμε σε πιθανή μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος στο Ιράν, θα γεννηθούν οι προϋποθέσεις για ανάδειξη τριών εθνοτικών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και το κουρδικό. «Υπό αυτή την έννοια το βαθύ τουρκικό κράτος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα».

Συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στο liveblog του Νaftemporiki.gr