Skip to main content

Πακιστάν: 11 νεκροί από επίθεση ενόπλων

EPA/REHAN KHAN
Φωτογραφία αρχείου

Ένοπλοι σκότωσαν χθες Παρασκευή το βράδυ 11 ανθρώπους, ανάμεσα τους εννιά εργάτες που ανήκουν στην εθνοτική ομάδα Παντζάμπι, στην Μπαλουτσιστάν, επαρχία του νοτιοδυτικού Πακιστάν που σαρώνει κύμα επιθέσεων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Έξι ένοπλοι σταμάτησαν λεωφορείο κοντά στην πόλη Νάσκι, έλεγξαν τα έγγραφα όσων επέβαιναν σε αυτό και ανάγκασαν να βγουν από το όχημα εννιά εργάτες που ανήκαν στην πολυπληθέστερη εθνότητα του Πακιστάν.

Τα πτώματά τους βρέθηκαν αργότερα περίπου δυο χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο. Τους πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλά Μπαχς, αξιωματικός της αστυνομίας.

Κατόπιν, άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου που ανήκει σε επαρχιακό βουλευτή, ο οποίος όμως δεν επέβαινε σε αυτό. Οι δύο επιβαίνοντες σκοτώθηκαν όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε τάφρο.

Η αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί «πέρασαν την περιοχή από κόσκινο για να βρουν και να εντοπίσουν τους δράστες», εξήγησε ο Χανιμπουλά Μασαχάιλ, ανώτερος αξιωματούχος στην περιοχή, αλλά «είχαν ήδη τραπεί σε φυγή».

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης ως αυτό το στάδιο, πάντως ο Αλά Μπαχς, ο αξιωματικός της αστυνομίας, θεωρεί πως φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενέργειας αυτονομιστών Βελούχων.

Για δεκαετίες η επαρχία αυτή, φτωχή παρά το πλούσιο υπέδαφός της και συγκριτικά αραιοκατοικημένη, μαστίζεται από τη βία, εθνοτική, θρησκευτική και αυτονομιστική.

Οι αυτονομιστές βάζουν συχνά στο στόχαστρο ανθρώπους που ανήκουν στις εθνοτικές ομάδες Παντζάμπι και Σίντι, καθώς και εργαζόμενους ξένων εταιρειών του τομέα της ενέργειας.

Είναι ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας αυτές που γίνονται πιο συχνά στόχος των αυτονομιστών Βελούχων, που καταγγέλλουν πως η κοινότητα τους υφίσταται εξωδικαστικές εκτελέσεις, απαγωγές, και είναι εντελώς περιθωριοποιημένη.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ χαρακτήρισε τη χθεσινή επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια», δεσμευόμενος ότι οι δράστες «θα τιμωρηθούν».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP