Skip to main content

Εξοπλιστικά: Το γαλλικό ραντάρ που όλοι θέλουν να αποκτήσουν

Η κορυφαία αμυντική εταιρεία Thales αυξάνει την παραγωγή για να καλύψει τη μαζική παγκόσμια ζήτηση

Περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού, στο Limours, μια μικρή πόλη περίπου 6.500 κατοίκων, ένα εργοστάσιο επιδιώκει να διπλασιάσει την παραγωγή ενός από τα πιο δημοφιλή στρατιωτικά εξαρτήματα της Γαλλίας – τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης πολλαπλών αποστολών Ground Master.

Είναι αποτέλεσμα της πίεσης του Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσει την αμυντική παραγωγή, ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάγκη αναβάθμισης των ευρωπαϊκών στρατών μετά από χρόνια παραμέλησης, καθώς και στην αυξανόμενη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του προς τις ένοπλες δυνάμεις, ο Μακρόν συμπεριέλαβε τη Thales, την εταιρεία ανάπτυξης του Ground Master, στις εταιρείες αμυντικών συστημάτων που αύξησαν σημαντικά την παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.

Αλλά το εργοστάσιο της Thales  αντιμετωπίζει ζητήματα που ταλανίζουν τον αμυντικό τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως η επέκταση των εργοστασίων και η έλλειψη εργαζομένων.

«Για να μπορέσουν οι γραμμές παραγωγής να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης, δουλεύουμε σε δύο βάρδιες», δήλωσε ο Yves Descourvieres, ο διευθυντής πωλήσεων.

Οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συγκεκριμένα ραντάρ είναι απαραίτητα.

Τα συστήματα GM της Thales, τα οποία είναι κινητά και συνήθως τοποθετούνται σε φορτηγίδες, διαθέτουν πλήρως ψηφιακό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, ικανά να εντοπίζουν στόχους από πολύ μεγάλα έως πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση αεροπορικών απειλών και τον εντοπισμό μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων και ελικοπτέρων.

Έχουν επίσης νέες δυνατότητες που τους επιτρέπουν να διακρίνουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τα πτηνά. Το GM 400 Alpha αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να βλέπει αεροσκάφη σε απόσταση 500 χιλιομέτρων. Τα GM 200 έχουν μικρότερη εμβέλεια μεταξύ 250 και 350 χιλιομέτρων.

Γάλλος αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας περιέγραψε τα συγκεκριμένα ραντάρ ως «το πρώτιστο δομικό στοιχείο για τη διασφάλιση της κυριαρχίας στον εναέριο χώρο».

«Εντοπίζει τα πάντα, από χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη υψηλής ευελιξίας, μέχρι μη συμβατικές συσκευές, όπως UAV ή πυραύλους cruise».

«Είναι σαν να παρακολουθείς τον κήπο σου στο σκοτάδι με φακό», δήλωσε ο  αντιπρόεδρος στρατηγικής της επιχείρησης Eric Marceau. Τώρα, με τις νέες τεχνολογικές καινοτομίες, «είναι ισοδύναμο με το να έχεις 15 φακούς που παρακολουθούν ταυτόχρονα».

 Ηγέτης των ραντάρ στην Ευρώπη

Η Thales – εταιρεία που ελέγχεται από κοινού από το γαλλικό κράτος και την κατασκευάστρια εταιρεία μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation – είναι ο ηγέτης των ραντάρ στην Ευρώπη και τρίτος στον κόσμο μετά την Lockheed Martin και την Raytheon των ΗΠΑ.

Έχει πουλήσει 200 ραντάρ GM παγκοσμίως σε 32 διαφορετικές χώρες από το 2008,  40 μόνο μέσα στο 2023. Η Ουκρανία αγόρασε επίσης ένα σύστημα GM 200 πέρυσι.

«Είναι αρκετά δύσκολο να φέρουμε νέα ταλέντα στο Limours»

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γαλλική κυβέρνηση προέτρεψε τις εταιρείες να παράγουν περισσότερα όπλα, ταχύτερα και φθηνότερα.

«Μέχρι τώρα, παράγαμε περίπου 10 ραντάρ το χρόνο, τώρα ο στόχος είναι πάνω από 20 ετησίως», δήλωσε ο Descourvieres.

Η εταιρεία αναβαθμίζει κάθε τμήμα της γραμμής παραγωγής. Το εργοστάσιο στο Limours διαθέτει πλέον τέσσερις θαλάμους δοκιμών για την τελειοποίηση των κεραιών, από τρεις, και έχει δημιουργήσει 17 ζώνες δοκιμών από 12.

Πρόκληση ωστόσο είναι η πρόσληψη εργαζομένων. Η κατασκευή ραντάρ απαιτεί δεξιότητες που εκτείνονται από τη μηχανολογία μέχρι την ανάπτυξη λογισμικού και την τεχνογνωσία ραδιοσυχνοτήτων. Και όπως πολλά αμυντικά εργοστάσια, το εργοστάσιο της Thales βρίσκεται μακριά από τις πόλεις.

«Είναι αρκετά δύσκολο να φέρουμε νέα ταλέντα στο Limours», εξήγησε ο Descourvieres, λέγοντας ότι θα ήταν ευκολότερο αν το εργοστάσιο βρισκόταν σε ένα αριστοκρατικό μέρος του Παρισιού.

Με το βλέμμα στις χώρες που   βρίσκονταν υπό Ρωσική επιρροή

Στους πελάτες της γαλλικής εταιρείας περιλαμβάνονται μακρινές χώρες όπως η Ινδονησία – η οποία αγόρασε 13 GM 400 Alphas πέρυσι – και το Μαρόκο, αλλά και ευρωπαϊκές συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, όπου η Thales διαθέτει επίσης εργοστάσιο, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας.

Τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης της Thales αποτελούν επίσης βασικό στοιχείο της πρόσφατης προσπάθειας της Γαλλίας να εμβαθύνει τους αμυντικούς δεσμούς της με χώρες που προηγουμένως βρίσκονταν υπό την επιρροή της Ρωσίας.

Τους τελευταίους μήνες, το Παρίσι πούλησε τρία GM 200 στην Αρμενία και ένα στη Μολδαβία – η πρώτη φορά που η χώρα αγόρασε δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Μολδαβία πρόκειται να αποκτήσει ένα ακόμη που θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

naftemporiki.gr