Skip to main content

The Tokyo Toilet Project: Όταν οι δημόσιες τουαλέτες γίνονται τουριστική ατραξιόν και έμπνευση του Βέντερς (φωτογραφίες-βίντεο)

Τον σχεδιασμό των 17 δημόσιων τουαλετών, στην σικ εμπορική περιοχή Shibuya της Ιαπωνικής πρωτεύουσας, ανέλαβαν 16 διακεκριμένοι αρχιτέκτονες

Μαζί με τους ναούς και τα άνθη κερασιάς, οι επισκέπτες του Τόκιο μπορούν τώρα να συμμετάσχουν σε ένα οργανωμένο τουρ στο πιο μοντέρνο «θαύμα» της πόλης: τις δημόσιες τουαλέτες.

Εμπνευσμένη από την υποψήφια για Όσκαρ ταινία «Perfect Days», η οποία αφηγείται την ιστορία ενός καθαριστή τουαλέτας στην σικ εμπορική περιοχή Shibuya  του Τόκιο, η Γαλλίδα Penelope Panczuk επιβιβάστηκε στο Tokyo Toilet Shuttle, για ένα δίωρο «γύρο» στις… πιο αξιοσημείωτες δημόσιες τουαλέτες της πόλης.

«Εδώ στο Τόκιο είσαι πραγματικά χαρούμενος όταν τις επισκέπτεσαι γιατί είναι εξαιρετικά καθαρές, ασφαλείς, και κάθε μία είναι τόσο διαφορετική που αισθάνεσαι ότι κάνεις κάθε φορά και μια νέα ανακάλυψη» είπε στο Reuters.

«Στις ΗΠΑ ή ακόμη και στη Γαλλία, απ’ όπου κατάγομαι, απλώς δεν πηγαίνεις», δήλωσε η Panczuk.

Τον σχεδιασμό των 17 δημόσιων τουαλετών, ανέλαβαν 16 διακεκριμένοι αρχιτέκτονες. Η τελευταία από τις εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκε το 2023 και το πρόγραμμα έτυχε της δημόσιας αναγνώρισης (και του παγκόσμιου φθόνου, όπως σημειώνει το Bloomberg).

Οι υψηλής τεχνολογίας τουαλέτες κατασκευάστηκαν  από εταιρείες όπως η TOTO και η LIXIL.

Το Tokyo Toilet Project, που ξεκίνησε το 2020 από το The Nippon Foundation, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της ασυνήθιστης τουριστικής ατραξιόν.

Οι περιηγήσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο, εν μέσω πλημμύρας τουριστών, καθώς η πτώση του γιεν, έκανε προσιτό το ταξίδι για τους φαν της ιαπωνικής κουλτούρας.

Οι επιβάτες του λεωφορείου πληρώνουν 4.950 γιεν (32,76 $) για να επισκεφθούν εννέα διαφορετικές τουαλέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας με διάφανους τοίχους που όμως γίνονται αδιαφανείς όταν εισέρχονται οι χρήστες, και μιας άλλης που λειτουργεί με φωνητικές εντολές.

Το έργο δεν προοριζόταν ως τουριστική ατραξιόν, αλλά η δημοτική αρχή της Shibuya είδε μια ευκαιρία να διευρύνει την επισκεψιμότητα της περιοχής.

«Έμπνευση» για τον Βιμ Βέντερς

Οι δημόσιες τουαλέτες συνήθως δεν διεγείρουν το πνεύμα. Από την άλλη, οι περισσότερες δεν είναι σαν τις δημόσιες τουαλέτες στο Τόκιο.

Έτσι, όταν ο Βιμ Βέντερς, ο Γερμανός σκηνοθέτης αγαπημένων ταινιών όπως το “Paris, Texas” και το “Wings of Desire”, περιηγήθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερα από δώδεκα κτίρια δημόσιων τουαλετών στην ιαπωνική πρωτεύουσα την άνοιξη του 2022, μαγεύτηκε από αυτά που περιέγραψε ως “μικρά κοσμήματα.

Αυτά τα κομψά κτίρια αναψαν τη δημιουργική σπίθα για την τελευταία του ταινία, “Perfect Days”, η οποία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και πρόκειτιαι για μια οδυνηρή μελέτη χαρακτήρα ενός καθαριστή δημόσιων τουαλετών με μυστηριώδες παρελθόν,