Skip to main content

Τραμπ: Οι νόμοι για την άμβλωση να καθορίζονται από τις πολιτείες

REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Απέφυγε να αναφερθεί σε ομοσπονδιακή απαγόρευση

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι νόμοι για την άμβλωση θα πρέπει να καθορίζονται από τις αμερικανικές πολιτείες, αποφεύγοντας να προτείνει μια απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και επιλέγοντας μια πιο μετριοπαθή στάση ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι υποστηρίζει εξαιρέσεις στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και προκειμένου να προστατευθεί η ζωή της μητέρας. Επανέλαβε επίσης πως υποστηρίζει την προσβασιμότητα στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε τυχόν απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο της άμβλωσης έπειτα από έναν ορισμένο αριθμό εβδομάδων κύησης, διαψεύδοντας τις ελπίδες θρησκευόμενων και συντηρητικών υποστηρικτών του ότι θα επιδιώξει ομοσπονδιακούς περιορισμούς, εφόσον επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ, ο οποίος είχε προηγουμένως στείλει το μήνυμα ότι υποστήριζε απαγόρευση της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις 15 εβδομάδες, τόνισε τη σημασία της νίκης στις κάλπες, στην ευρέως αναμενόμενη δήλωσή του για το θέμα.

«Πρέπει να ακολουθήσετε την καρδιά σας σε αυτό το θέμα. Όμως, θυμηθείτε, πρέπει επίσης να κερδίσουμε τις εκλογές προκειμένου να αποκαταστήσουμε τον πολιτισμό μας και στην πραγματικότητα, να σώσουμε τη χώρα μας, η οποία είναι τώρα πολύ δυστυχώς, ένα έθνος σε παρακμή», είπε ο Τραμπ στο βίντεο.

Ο Τραμπ είπε πως είναι υπεύθυνος για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2022 που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση στην υπόθεση Roe v. Wade και έβαλε τέλος στο ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, αναφερόμενος έμμεσα στους συντηρητικούς δικαστές που επέλεξε για το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Αυτή η 50ετής μάχη σχετικά με την υπόθεση Roe v. Wade την έβγαλε από τα ομοσπονδιακά χέρια και την έφερε στα χέρια, στις καρδιές, στα μυαλά και στην ψήφο των ανθρώπων σε κάθε πολιτεία. Ήταν πραγματικά κάτι. Τώρα εξαρτάται από τις πολιτείες να κάνουν το σωστό», είπε ο Τραμπ.

«Η γνώμη μου είναι τώρα ότι έχουμε άμβλωση εκεί όπου όλοι τη θέλουν από νομική άποψη, οι πολιτείες θα καθορίσουν με ψηφοφορία ή νομοθεσία ή ίσως και με τα δυο», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Και ό,τι αποφασίσουν πρέπει να είναι ο νόμος του τόπου. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος της πολιτείας».

Πώς ο Τραμπ σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Επιτελείο Μπάιντεν: Ο Τραμπ εγκρίνει κάθε μεμονωμένη απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει την αντίθεση του Τραμπ στα δικαιώματα στην άμβλωση ένα κεντρικό αξίωμα στην εκστρατεία επανεκλογής του.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ εγκρίνει κάθε μεμονωμένη απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες, περιλαμβανομένων και απαγορεύσεων της άμβλωσης χωρίς εξαιρέσεις. Και περηφανεύεται για τον ρόλο του στη δημιουργία αυτού του τοπίου κόλασης», έγραψε σήμερα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο Άμαρ Μούσα, διευθυντής της εκστρατείας του Μπάιντεν.

Αφότου ξεκίνησε την εκστρατεία του στα τέλη του 2022, ο Τραμπ απέφυγε σε μεγάλο βαθμό να αναφερθεί στο θέμα της άμβλωσης, αντικατοπτρίζοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προκειμένου να αρθρώσει ένα μήνυμα ώστε να μειώσει την πολιτική ρήξη που επήλθε από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αν και οι Αμερικανοί τείνουν να αποδέχονται περιορισμούς στην άμβλωση μετά το πρώτο τρίμηνο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως μια σημαντική πλειονότητά τους προτιμούν η απόφαση να λαμβάνεται από τη γυναίκα και τον γιατρό της και όχι από την κυβέρνηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters