Skip to main content

Ρωσία: Ουρές στον τάφο του Ναβάλνι για να αφήσουν ένα λουλούδι

REUTERS/Stringer

Η αστυνομία παρακολουθούσε αλλά δεν παρενέβαινε καθώς οι πενθούντες κατέθεταν λουλούδια στον τάφο του Ναβάλνι το Σάββατο

Οι Ρώσοι έκαναν ουρά το Σάββατο για να τοποθετήσουν λουλούδια στον τάφο του εκλιπόντος πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, με τους πενθούντες να τον χαιρετίζουν ως σύμβολο ελπίδας και επιμονής την επομένη της κηδείας του στη Μόσχα.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λουντμίλα, ήταν μεταξύ των πενθούντων, επισκεπτόμενη τον τάφο του γιου της για δεύτερη ημέρα, συνοδευόμενη από τη μητέρα της χήρας του Αλεξέι, Γιούλια. Και οι δύο γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, στάθηκαν σιωπηλά στον τάφο, προτού αποχωρήσουν.

REUTERS/Stringer

Ο Ναβάλνι, ο οποίος ήταν ο πιο σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας, πέθανε σε ηλικία 47 ετών σε φυλακή της Αρκτικής στις 16 Φεβρουαρίου. Οι υποστηρικτές του είπαν ότι είχε δολοφονηθεί. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε κρατική εμπλοκή στο θάνατό του.

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν μια αποχαιρετιστήρια τελετή για τον Ναβάλνι την Παρασκευή, με ορισμένους να φωνάζουν το όνομά του και να λένε ότι δεν θα συγχωρήσουν τις ρωσικές αρχές για τον θάνατό του.

Μέχρι το Σάββατο, ο τάφος σε ένα νεκροταφείο της Μόσχας, όχι μακριά από το σημείο όπου ζούσε κάποτε, ήταν καλυμμένος με λουλούδια που άφησαν χιλιάδες πενθούντες.

“Ήταν αυτός που μου είχε ανοίξει τα μάτια για την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στη Ρωσία”, είπε μια πενθούσα, η οποία δεν έδωσε το όνομά της, για τον Ναβάλνι, που έγινε γνωστός με τα ιστολόγια που αποκάλυπταν, όπως είπε, την τεράστια διαφθορά στη ρωσική ελίτ.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες του Ναβάλνι για διαφθορά και τις καταγγελίες του ότι ο Πούτιν είχε τεράστιο προσωπικό πλούτο. Το κίνημα του Ναβάλνι είναι εκτός νόμου και οι περισσότεροι από τους ανώτερους συμμάχους του έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία και ζουν τώρα στην Ευρώπη.

Η αστυνομία παρακολουθούσε αλλά δεν παρενέβαινε καθώς οι πενθούντες κατέθεταν λουλούδια στον τάφο του Ναβάλνι το Σάββατο.

Μια ομάδα δικαιωμάτων, η OVD-Info, ανέφερε ότι 91 άτομα είχαν συλληφθεί την Παρασκευή σε 12 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας. Δεν ανέφερε αμέσως νέες συλλήψεις το Σάββατο.

Ο Ναβάλνι είχε φυλακιστεί με πλήθος κατηγοριών, μεταξύ των οποίων απάτη, ασέβεια προς το δικαστήριο και εξτρεμισμός. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είχαν επινοηθεί από τις αρχές για να φιμώσουν την κριτική του στον Πούτιν.

Πηγή: Reuters